Παιδικά Χωριά SOS: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ουκρανικές οικογένειες που φιλοξενούνται στα χωριά

Συνολικά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022 ο Οργανισμός υποστήριξε περισσότερες από 285 μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία, μέσα από τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης και Πλαγιαρίου, τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και τα Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες.

 Τα Παιδικά Χωριά SOS, ηγετικός φορέας προστασίας παιδιών και οικογενειών παγκοσμίως, συνεχίζουν να στηρίζουν έμπρακτα παιδιά και οικογένειες από την Ουκρανία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις συνέπειες του πολέμου. Στην εκδήλωση που παραχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προς τιμήν των οικογενειών αυτών, παρευρέθηκαν 23 μητέρες και παιδιά που φιλοξενούνται στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλληλεγγύης και στήριξης των Ουκρανών πολιτών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, μίλησαν και οι ίδιοι οι πληγέντες του πολέμου, περιγράφοντας τις εμπειρίες τους από την τραγική συνθήκη που εκτυλίσσεται στη χώρα τους. Μαζί με τις μητέρες και τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά SOS, ήταν ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, ο Διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης, Μενέλαος Τσαούσης και η Υπεύθυνη Προγράμματος Υποστήριξης Ουκρανών Προσφύγων, Χρυσάνθη Τάτση.

Η στήριξη που προσφέρουν τα Παιδικά Χωριά SOS προς τις οικογένειες αυτές μέσα από τα προγράμματα που έχουν αναπτύξει, έχει ως πρωταρχικό στόχο να τις διατηρήσουν ενωμένες και να εξασφαλίσουν στα παιδιά αυτά ένα περιβάλλον φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας. Η πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού περιλαμβάνει έως τώρα την φιλοξενία 26 ατόμων στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης και 19 ατόμων στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Συγκεκριμένα, τους παρέχεται διαμονή, διατροφή, ένδυση, οικονομική ενίσχυση για τα έξοδά τους, μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, καθώς και δημιουργική απασχόληση, ώστε η ένταξή τους στις νέες συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Παράλληλα, τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και τα Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Πάτρα είναι δίπλα τους για να τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, διασύνδεση με φορείς, μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, δημιουργική απασχόληση, ενδυνάμωση γυναικών, δραματοθεραπεία, καθώς και υλική υποστήριξη.

Ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, δήλωσε με αφορμή την εκδήλωση: «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργοποιηθήκαμε ώστε να υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, οικογένειες και παιδιά που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου. Καθημερινά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προσφέροντάς τους όλα όσα χρειάζονται, ώστε να ξαναβρούν το χαμόγελο και την ελπίδα που τόσο έχουν ανάγκη, νοιώθοντας πάνω από όλα ασφαλείς. Και για αυτό είναι μεγάλη χαρά μας που ήμασταν δίπλα τους και σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση που παραχώρησε προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διασφαλίζοντάς τους ότι θα συνεχίσουμε να παραμένουμε στο πλευρό τους».

Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να βοηθήσουμε τη σπουδαία πρωτοβουλία των Παιδικών Χωριών SOS για τις οικογένειες στην Ουκρανία, κάνοντας μια δωρεά με ένα μόνο κλικ εδώ.