Μικροί και μεγάλοι προσκεκλημένοι, άτομα με αναπηρίες και άτομα που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα θα δημιουργήσουν μαζί ένα ή περισσότερα έργα που θα εκτεθούν στο Μουσείο Βορρέ.
Με στόχο να κάνει οικεία την εικόνα της αναπηρίας, η εκδήλωση θα λειτουργήσει ως βιωματικό σημείο αναφοράς, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012-2013,7.000 νέοι με αναπηρίες και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 110 σχολεία, ειδικά σχολεία και κοινωνικούς φορείς, συμμετείχαν ΜΑΖΙ στα διαδραστικά εργαστήρια του Σ.Κ.Ε.Π.
Με στόχο να κάνει οικεία την εικόνα της αναπηρίας, ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας, συνδέοντας παιδιά και νέους με αναπηρίες και νέους σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κεντρικός άξονας του Σ.Κ.Ε.Π. είναι η δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων χωρίς επικοινωνιακές «συνταγές», χωρίς «πρέπει» και κυρίως χωρίς προκαταλήψεις.
Η συνύπαρξη όλων των νέων, χωρίς διακρίσεις, τους δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το ένα το άλλο και να ανακαλύψουν το δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Η φιλοσοφία του Σ.Κ.Ε.Π. αντανακλά την απόλυτη ανάγκη για υπερβατικές αντιλήψεις και σύγχρονες νοοτροπίες, με στόχο να βοηθήσει την κοινωνία να γνωρίσει το διαφορετικό, να καταρρίψει προκαταλήψεις και να προσφέρει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να αισθάνονται χρήσιμοι.
Στα διαδραστικά – βιωματικά εργαστήρια που έγιναν από Οκτώβριο 2012 έως τέλος Μαρτίου 2013, λειτουργούν ταυτόχρονα οι παρακάτω δραστηριότητες.
– Εργαστήριο Α: Ζωγραφική σε t shirt
– Εργαστήριο B: Γλυπτική
– Εργαστήριο Γ: «ζωγραφίζοντας την ζωγραφική»
Παρέμβαση σε κομμάτια έργου (patchwork – puzzle) που θα συναρμολογηθούν στο τέλος.
– Εργαστήριο Δ: Tape Art
– Εργαστήριο Ε: Παίζοντας Bocce όλοι μαζί: με την Ειρήνη Τρομπέτα, συντονίστρια του αθλήματος Bocce στα Special Olympics Hellas
– Εργαστήριο Ζ: Βιωματικές παρεμβάσεις και ανοιχτές συζητήσεις με άτομα με αναπηρίες .
– Εργαστήριο Η: Πως θα ήταν αν δεν μπορούσα να βλέπω – Βιωματικό εργαστήρι προσομοίωσης στα άτομα με προβλήματα όρασης: Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μενέλαος Τσαούσης (Εκπαιδευτής Κινητικότητας & Προσανατολισμού για Άτομα με προβλήματα όρασης)
– Εργαστήριο Θ: Fashion Design: Κατασκευή κοσμημάτων με την Ιωάννα Γερακάκη (το συγκεκριμένο εργαστήριο θα λειτουργήσει λίγες φορές. Η Ιωάννα μας επισκέφτηκε από την Κρήτη τον Φεβρουάριο).
-Εργαστήριο Ι: Φωτογραφίζοντας στιγμιότυπα από τα εργαστήρια: Με την καθοδήγηση της Χαράς Σκλήκα – Patchwork φωτογραφιών υπό την οπτική γωνία των συμμετεχόντων.
Το Φεστιβάλ «Αποτυπώματα» 2012-2013 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.