Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Europa Nostra

Ανακοινώθηκαν στις 26 Μαρτίου 2013, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra οι νικητές του βραβείου της ΕΕ για την πολιτισμική κληρονομιά/Europa Nostra για το 2013. Οι 30 νικητές που επελέγησαν ανάμεσα σε 200 και πλέον υποψήφια έργα τιμήθηκαν για τα επιτεύγματα τους σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού παρουσία της Ανδρούλλας Βασιλείου, Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ ,και του παγκοσμίου φήμης τενόρου και προέδρου της Europa Nostra, Πλάσιντο Ντομίνγο. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος αναμένεται να παρευρεθεί.

Από τα 30 έργα που βραβεύονται, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013 («grand prix») ενώ ένας από τους νικητές θα βραβευθεί από το κοινό μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία που οργανώνει η Europa Nostra.

Η κα. Βασιλείου δήλωσε στα πλαίσια της ανακοίνωσης των βραβείων : « τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στους φετινούς νικητές που με το πάθος και τον επαγγελματισμό τους, εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού πλούτου και της πολυμορφίας της Ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. Το παρελθόν, μας διδάσκει πολλά για το παρόν και το μέλλον και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να το απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σήμερα και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διαφυλαχθεί προς χάριν των μελλοντικών γενεών. Η ευρωπαϊκή επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει το βραβείο αυτό και τα άλλα έργα κληρονομιάς μέσω του νέου προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη καθώς και με άλλη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Από την πλευρά του ο κ. Πλάσιντο Ντομίνγο τόνισε: « κατά την εφετινή 50η επέτειο του Πανευρωπαϊκού μας κινήματος, θέλω να τιμήσω τα εξαιρετικά αυτά επιτεύγματα που αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών και των κοινοτήτων της Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το χρυσό ιωβηλαίο της Europa Nostra, συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία να υπογραμμίσουμε πόσο μπορεί η κληρονομιά να ενισχύσει με μοναδικό τρόπο το αίσθημα ευθύνης του πολίτη καθώς και το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μία ευρύτερη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η κληρονομιά, μας κάνει όλους πιο δυνατούς και εμπνέει δημιουργικότητα και καινοτομία. Οφείλουμε λοιπόν να συνεργαστούμε ώστε να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι θησαυροί που βρίσκονται ανάμεσά μας για τα επόμενα 50 χρόνια αλλά και πέρα από αυτά.»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Εταιρεία, ως Αντιπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, έχει αναλάβει την διοργάνωση του Επετειακού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013. Η Europa Nostra, πανευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων πολιτισμικής κληρονομιάς, εορτάζει φέτος τα 50 της χρόνια. Είναι ιδιαίτερη τιμή τόσο για την Ελληνική Εταιρεία -η οποία επίσης φέτος εορτάζει τα 40 της χρόνια- όσο και για την χώρα μας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας, να έχει επιλέξει η Εuropa Nostra την Αθήνα για τον σημαντικό αυτό εορτασμό. Το συνέδριο της Αθήνας έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα είναι παρούσα στα πολιτισμικά δρώμενα της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ