Litter Free Eastern Mediterranean Forum: Επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική και θαλάσσια ρύπανση της Μεσογείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, το “Litter Free Eastern Mediterranean Forum”, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και με τη στρατηγική συνεργασία των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Το συνέδριο, επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική και θαλάσσια ρύπανση της Μεσογείου που συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με τους έμπειρους συμμετέχοντες ομιλητές να αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή του και να συζητούν για τρόπους περιορισμού της χρήσης των πλαστικών και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δίνει μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που άπτονται της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία στο επίκεντρό της θέτει την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν ζητήματα αναφορικά με το βιώσιμο θαλάσσιο περιβάλλον, την υπεραλίευση ως απειλή στη βιώσιμη οικονομία του ωκεανού, καθώς επίσης τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία (blue economy).

Παράλληλα, αποτυπώθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, και η ιδιαίτερη προσοχή που επιβάλλεται στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Επίσης, αναδείχθηκε ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας ως κινητήριες δυνάμεις για την υιοθέτηση της πολιτικής κυκλικής οικονομίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία στο Συνέδριο των εκπροσώπων των αντίστοιχων διμερών Αμερικανικών Επιμελητηρίων Ισραήλ και Κύπρου, μέσα και από τις τοποθετήσεις τους, αποτυπώνει ανάγλυφα μία δυναμική σύμπραξης δυνάμεων που είναι άκρως απαραίτητη στην ανάδειξη και αντιμετώπιση των πτυχών του προβλήματος.

Η Judith G. Garber, US Ambassador to the Republic of Cyprus, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης και των επιπτώσεών της, ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Μόνο με τη συνεργασία και τη συμπόρευση, θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τον ουσιαστικό στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια η συμβολή των διμερών Επιμελητηρίων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς τόσο η προσήλωσή τους με το σχηματισμό των σχετικών Επιτροπών αλλά και με τη δημιουργία της Litter Free πλατφόρμας, αποδεικνύει στην πράξη τη δυναμική των συμπράξεων».

Από την πλευρά της η Maria Olson, Deputy Chief of Mission at the U.S. Embassy in Athens, δήλωσε: «Εκ μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την συνεργασία και τη διεξαγωγή αυτού του πολύ σημαντικού συνεδρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως φυσικό ηγέτη και σύμμαχο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και επικροτούν τις σημαντικές ενέργειες που έχει λάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται μαζί για να αναπτύξουν μια κυκλική οικονομία για την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, τη μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης υλικών και τη χρήση βιώσιμων διαδικασιών για την προστασία των φυσικών μας πόρων. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Οι Η.Π.Α. είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη φιλοξενία της διεθνούς διάσκεψης “Our ocean conference” 2024 στην Ελλάδα και είναι έτοιμες να παράσχουν ισχυρή υποστήριξη στη χώρα σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι μέρος της λύσης και να έχουν ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση στην ενέργεια αλλά και στην ναυτιλία. Το 3+1 Κλιματικό Πλαίσιο με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις Η.Π.Α. παρέχει ένα πρόσθετο βήμα για την αναφορά κοινών ζητημάτων που σχετίζονται με το κλίμα, και οι Η.Π.Α. καλωσορίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το εγχείρημα. Οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν ώστε να προωθήσουν κοινούς στόχους για τη σταθερότητα και την ευημερία, αλλά και για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον».

Ο Σίμος Κεδίκογλου Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: «Η βιώσιμη γαλάζια οικονομία (blue economy) αποτελεί έναν τομέα υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή όσο και για την Ελληνική οικονομία. Η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι θεμελιώδης για την θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για δραστηριότητες όπως την αλιεία, τη βιοτεχνολογία και τον τουρισμό, ενώ η διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητα προσφέρουν ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη. Οι υδάτινοι βιολογικοί πόροι και η «γαλάζια» βιοτεχνολογία είναι καίριας σημασίας για την εκπλήρωση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) για μία «Γαλάζια Οικονομία», η οποία συμβάλλει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, στηρίζουμε ήδη διάφορες πρωτοβουλίες για την περισυλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων και την υλοποίηση της πρακτικής “Fishing for Litter”, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος του εγκαταλελειμμένου ή χαμένου αλιευτικού εξοπλισμού και στηρίζουμε τους αλιείς οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην περισυλλογή του συγκεκριμένου εξοπλισμού από τη θάλασσα».

Επίσης, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ανέφερε: «Οι πρωτοβουλίες σαν αυτή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση όλων μας, πολιτών, πολιτείας και επιχειρηματικής κοινότητας, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα είναι πολύ σημαντικές, καθώς τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μία σημαντική απειλή για την ποιότητα των θαλασσών μας. Πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί τη συνεργασία όλων των χωρών για την επιτυχή αντιμετώπισή του, αφού η θάλασσα δεν έχει φυσικά σύνορα. Κλειδί σε αυτό, είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στη στεριά, η μείωση της άσκοπης χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών».

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Ο υπερκαταναλωτισμός θεωρείται το μεγάλο πρόβλημα των ημερών μας και ένα από τα κύρια αίτια της περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες. Η Μεσόγειος δυστυχώς είναι μία από τις θάλασσες που πλήττεται από τα πλαστικά που έχουν μπει στην τροφική αλυσίδα, καταστρέφοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Απειλούν τη βιοποικιλότητα, τα αλιεύματα, επηρεάζουν τον τουρισμό και την ποιότητα της ζωής μας. Είναι σαφές πως έχει έρθει η στιγμή να δράσουμε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Πρέπει να εγκαταλείψουμε το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο παραγωγής – κατανάλωσης και να στραφούμε στην κυκλική οικονομία και στην ανακύκλωση προϊόντων».

Ο Γιώργος Κρεμλής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε: «Ο βασικός μας στόχος είναι μία Γαλάζια Συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο, κατά το πρότυπο του Green Deal, με επιστέγασμά της την κυκλική και την ψηφιακή οικονομία. Στην υπηρεσία της η δικτύωση μέσω των διμερών Αμερικανικών επιμελητηρίων και η διάχυση βέλτιστων πρακτικών».

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε:  «Η Ανατολική Μεσόγειος, η θάλασσά μας, που θεωρείται από όλους πηγή ζωής, ελπίδα και σύμβολο της ιστορικής μας διαδρομής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εκβιομηχάνιση, την εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη και τον καταναλωτισμό έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος με τεράστιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα της Μεσογείου. Η οικολογική καταστροφή που συμβαίνει καθημερινά είναι αποτέλεσμα όχι συγκυριακών φυσικών φαινομένων αλλά αποτέλεσμα ανθρώπινων παρεμβάσεων και κυρίως ανεύθυνων συμπεριφορών. Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Κυκλικής Οικονομίας εγκαινιάζουν σήμερα την πρωτοβουλία “Litter Free Eastern Mediterranean Forum” σε συνεργασία με τα Αμερικανικά Επιμελητήρια του Ισραήλ και της Κύπρου, με στόχο να δημιουργηθούν κοινές επιχειρηματικές δράσεις και πολιτικές πρακτικές για μία καθαρή Μεσόγειο, απαλλαγμένη από όλες τις μορφές ρύπανσης και στοχεύοντας στη ενσωμάτωση σε αυτή την πρωτοβουλία και άλλων Αμερικανικών Επιμελητηρίων από άλλα κράτη της Μεσογείου».