Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΕΘΑ – Cigaret Cycle: Κάδοι ανακύκλωσης αποτσίγαρων στο στρατόπεδο Παπάγου

Μια ακόμη στρατηγική συνεργασία με γνώμονα την κοινωνική προσφορά για ένα περιβάλλον πράσινο και καθαρό για όλους. Η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle που πρωτοπορεί και καινοτομεί με το νέο ρεύμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για:

α)  την ανάπτυξη στρατηγικής και δράσεων για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος για την εναλλακτική διαχείριση καπνικών προϊόντων στο Στρατόπεδο «Παπάγου» και

β)  την ενημέρωση του συνόλου του προσωπικού του Στρατοπέδου για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος με σκοπό, αφενός την εν γένει ευαισθητοποίησή του σε περιβαλλοντικά θέματα, αφετέρου την ενεργή συμμετοχή του στην υλοποίηση των δράσεων που αυτό περιλαμβάνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και μικρο-πλαστικό αποτελώντας επικίνδυνο απόρριμμα για το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον άνθρωπο.
  • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό σε διάστημα πολλών ετών.
  • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι απορρίπτονται κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνοι, ενώ το 40% των αποβλήτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες.

Ειδικοί κάδοι συλλογής αποτσίγαρων έχουν ήδη τοποθετηθεί στο Στρατόπεδο «Παπάγου», στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος χρονικής διάρκειας έξι μηνών. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν και θα αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω διάδοση του μηνύματος της ανακύκλωσης αποτσίγαρων σε έναν νευραλγικό χώρο της Δημόσιας Διοίκησης με μεγάλους εξωτερικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Περιβαλλοντικής, Ενεργειακής και Πολιτικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του ΥΠΕΘΑ (Δεκέμβριος 2020) με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ανακύκλωσης, η οποία είναι συνυφασμένη με την έννοια της περιβαλλοντικής συνείδησης και της κυκλικής οικονομίας. Η Cigaret Cycle έχει ως σκοπό την εφαρμογή δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, μέσω της εφαρμογής των αρχών ανακύκλωσης για τα καπνικά προϊόντα και την εκ νέου μετατροπή τους σε νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα και λίπασμα.