Β.Δανέλλη, Πρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Βασική ομιλήτρια στην απονομή Βραβείων Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια 2022

Σε μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου απονεμήθηκαν, για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά την πανδημία, τα Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας (European Road Safety Charter). Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλη της Χάρτας, Εθνικοί Συντονιστές καθώς και οι τελικοί υποψήφιοι των βραβείων συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τα εκπληκτικά επιτεύγματα της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας από όλη την Ευρώπη.

Τιμητική  για το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ήταν η πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Πρόεδρο κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά να είναι η βασική ομιλήτρια κατά τη φετινή τελετή. Η κυρία Μυλωνά παρουσίασε τις δράσεις του Ινστιτούτου για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας καθώς ο τουρισμός επανακάμπτει μετά την Πανδημία. Δράσεις όπως η καλοκαιρινή καμπάνια σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, η συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στην πρόσφατη 68η Έκθεση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, οι «Νύχτες Χωρίς Ατυχήματα» για την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα αλκοόλ και οδήγησης, καθώς και πρότυπα πιλοτικά έργα υποδομών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, παρουσιάστηκαν από την κυρία Μυλωνά κρατώντας το ενδιαφέρον των ακροατών κάνοντας τη χώρα μας παράδειγμα καλής πρακτικής στην Οδική Ασφάλεια.  «Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο» πρόσθεσε η κυρία Μυλωνά, «Ασφαλές μέρος για κάθε Ευρωπαίο πολίτη αλλά και κάθε επισκέπτη. Η κοινή μας δέσμευση σώζει ζωές» κατέληξε.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο νέος Ευρωπαίος Συντονιστής για την Οδική Ασφάλεια Kristian Schmidt ο οποίος και συντόνισε την τελετή και συνεχάρη την κα Μυλωνά για το έργο του Ινστιτούτου, η Επικεφαλής της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας της DG MOVE κα Claire Depre, οι Εθνικοί Συντονιστές της Χάρτας από όλα τα Κράτη-Μέλη της Ένωσης, ενώ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτησε την τελετή η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών κα Adina Vălean

Οι νικητές των φετινών βραβείων είναι οι εξής:

  • Preventiedienst stad Leuven στην κατηγορία για τους νέους η οποία αξιοποίησε την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για να εκπαιδεύσει τα παιδιά στο πώς να οδηγούν τα ποδήλατά τους με μεγαλύτερη ασφάλεια στην κυκλοφορία. 
  • Initiative für sichere Straßen GmbH στην κατηγορία τεχνολογίας που δημιούργησε τον χάρτη οδικών κινδύνων EDDA+ ο οποίος χρησιμοποιεί τόσο υφιστάμενες όσο και νέες πηγές δεδομένων για να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους στην οδική κυκλοφορία σε πολύ πρώιμο στάδιο. 
  • Zavod Reševalni pas στην κατηγορία της Προσέγγισης Ασφαλούς Συστήματος που δημιούργησε την εκστρατεία “Ας δημιουργήσουμε μια Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης” στη Σλοβενία. 
  • Acciona Energia στην κατηγορία επαγγελματιών οδηγών για την εκστρατεία “Drive Safe” που έχει ήδη προσεγγίσει πάνω από 2.000 υπαλλήλους και υπεργολάβους ώστε να αναπτύξουν μια ισχυρή κουλτούρα οδικής ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών για την Οδική Ασφάλεια απαριθμώντας περισσότερα από 4.000 Μέλη, Οργανισμούς κάθε είδους από σχολεία μέχρι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς”  αποτελεί εθνικό συντονιστή της Χάρτας για τη χώρα μας από το 2007 προωθώντας τις αξίες της στην Ελλάδα, ενώ κατά την τετραετία 2016-2020 αποτέλεσε συντονιστή-Οργανισμό για μια ομάδα 7 ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρο, Λετονία, Μάλτα, Φινλανδία). Κάθε χρόνο οι δράσεις των Μελών της Χάρτας επιβραβεύονται μέσω των Βραβείων Αριστείας για τη συνεισφορά τους στην Οδική Ασφάλεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Γίνετε κι εσείς Μέλη και κερδίστε την αναγνώριση των δράσεων σας για την Οδική Ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη! Εγγραφείτε στο παρακάτω link:  https://road-safety-charter.ec.europa.eu/content/new-log-process_en 

Η βιντεοσκοπημένη τελετή είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ευρωπαϊκής Χάρτας στο  YouTube: