«Άδειες Πατρότητας και ανατροφής: H ισότιμη συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα»

Το Women On Top, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδας & Κύπρου, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Άδειες Πατρότητας και ανατροφής: η ισότιμη συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου16:00-18:00, στο Panorama Hall του Royal Olympic.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα πρώτα σημαντικά ευρήματα της έρευνας που εκπονεί το Women On Top για τη χρήση αδειών πατρότητας και ανατροφής στην Ελλάδα, και θα συζητηθούν, με τη συμβολή ομιλητριών από το χώρο της πολιτικής και του εταιρικού οικοσυστήματος από την Ελλάδα και τη Γερμανία, τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για να γίνει η ισότιμη συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα, από νομοθεσία, πράξη.

Η εκτεταμένη λήψη αδειών πατρότητας και ανατροφής από τους άνδρες αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχήματα για την προώθηση των στόχων που σχετίζονται με την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπησή τους στην αγορά εργασίας. Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα, σημαντικά νομοθετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, η χρήση των αδειών φροντίδας από άνδρες παραμένει χαμηλή στη χώρα μας, με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της έμφυλης ισότητας. Η Ελλάδα παραμένει και φέτος, άλλωστε, στην κατώτερη θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων.

Ποια εμπόδια αποτρέπουν τους άνδρες από τη λήψη αδειών φροντίδας και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα εξαλείψουμε, ώστε να επιτύχουμε καλύτερη ισορροπία στην οικογένεια, την κοινωνία και την αγορά εργασίας;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16:00 – Χαιρετισμοί
– Marian Wendt, Διευθυντής, Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδος & Κύπρου
– Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια Women On Top

16:10 – Άδειες πατρότητας και φροντίδας: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Κατερίνα Ιωαννίδου, Κοινωνιολόγος, Account Strategist, QED

16:30 – Συζητήσεις Πάνελ
i. Άδειες πατρότητας και φροντίδας: εμπόδιο ή ευκαιρία για την πολιτική;

– Μαρία Συρεγγέλα, Yφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Aρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας
– Dr. Kristina Schröder, Σύμβουλος επιχειρήσεων και Αναλύτρια, Πρώην Ομοσπονδιακή Υπουργός
  Συντονιστής: Marian Wendt, Διευθυντής, Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδος & Κύπρου

ii. Άδειες πατρότητας και φροντίδας: εμπόδιο ή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις;
 Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director και Μέλος Δ.Σ., Lidl Ελλάς
 Βασιλική Κάπαρη, HR Manager, WELLA Company
Συντονίστρια: Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια Women On Top