IPG: Χαιρετίζει το επενδυτικό σχέδιο της Νότιας Αφρικής Just Energy Transition

Η Διεθνής Ομάδα Εταίρων (IPG), η οποία αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, χαιρέτισε και ενέκρινε από κοινού το επενδυτικό σχέδιο της Νότιας Αφρικής για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση (JET). Πέρυσι, στην COP26, δρομολογήθηκε η εταιρική σχέση για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση (JETP) με σκοπό να επιταχυνθεί η απανθρακοποίηση της νοτιοαφρικανικής οικονομίας και να διευκολυνθεί η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για μείωση των εκπομπών ρύπων . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής κ. Σίριλ Ραμαφόσα δρομολόγησε το νέο επενδυτικό σχέδιο κατά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής των ηγετών στην COP27 στην Αίγυπτο, όπως προβλεπόταν στην περσινή πολιτική διακήρυξη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Κατά την άποψη της ΕΕ, η κλιματική μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη. Μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης, η οποία συνοδεύεται από νέες επενδύσεις, θα συμβάλουμε ώστε κανείς να μην μείνει στο περιθώριο. Γι’ αυτό και χαιρετίζω την έγκριση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου. Τώρα θα εκκινήσω την εταιρική σχέση με τη Νότια Αφρική για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια πρωτοβουλία σε παγκόσμιο επίπεδο για την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης χωρών που δεσμεύονται να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα. Αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία πολυμερούς συνεργασίας με τη στήριξη της ΕΕ για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 °C.»

Το επενδυτικό σχέδιο καλύπτει τον τομέα της ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα και το πράσινο υδρογόνο. Το σχέδιο βασίζεται σε μια «δίκαιη» προσέγγιση, ώστε να μην μείνουν στο περιθώριο όσοι και όσες επηρεάζονται άμεσα από τη μετάβαση από τον άνθρακα —οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών. Το σχέδιο προσδιορίζει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 98 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας για την έναρξη της 20ετούς ενεργειακής μετάβασης της Νότιας Αφρικής. Θα απαιτηθούν επενδύσεις τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η IPG κινητοποιεί ένα αρχικό ποσό 8,5 δισ. δολαρίων, το οποίο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πρώτη φάση του προγράμματος.