Ocean 20: Η βιωσιμότητα των ωκεανών στο επίκεντρο των G20

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας, μαζί με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εγκαινίασαν σήμερα το Ocean 20, μια καινοτόμο πρωτοβουλία σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της οικονομίας των ωκεανών.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο Μπαλί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20. Να σημειωθεί πως η Ινδονησία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία της G20 πριν την παραδώσει στην Ινδία την 1η Δεκέμβριος.

Καθώς η G20 αντιπροσωπεύει το 45% των ακτών του κόσμου, το 80% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και το 75% του παγκόσμιου εμπορίου, η αποκατάσταση της αξίας του ωκεανού και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της οικονομίας των ωκεανών αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη ευκαιρία για την αντιμετώπιση πολλών από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στην ατζέντα της G20, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Μια νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τίτλο «What Ocean Sustainability Means for Business» – που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τον Boston Consulting Group – υπογραμμίζει τη θετική αλλαγή και την ανάπτυξη που θα είναι δυνατές εάν οι επιχειρήσεις και η G20 βοηθήσουν στην επιτάχυνση της βιωσιμότητας των ωκεανών. Σκιαγραφεί τόσο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσο και τους τομείς όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην υγεία των ωκεανών, κάτι που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί τη δική τους μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ευημερία.

«Η Ινδονησία υπερηφανεύεται για την έναρξη του Ocean 20. Είναι μέρος της δέσμευσής μας για την προστασία των ωκεανών και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ωκεάνιας οικονομίας. Καλούμε όλους τους ηγέτες της G20 να συμβάλουν ενεργά σε αυτές τις κρίσιμες προσπάθειες, μεταξύ άλλων με την κατανομή των απαραίτητων μέσων και πόρων. Ας συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε έναν υγιή πλανήτη και ωκεανούς για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Joko Widodo, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας.