ΕΕ: Διοργανώνει το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα

Στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και διαδικτυακά το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε ακόμα πια αναγκαία την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας, ενόψει και της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Για να επιτευχθούν οι κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ, οι πολιτικές πρέπει να διασφαλίζουν ότι η μετάβαση είναι κοινωνικά δίκαιη και ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο. Ευρωπαίοι φορείς λήψης αποφάσεων και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να προβούν σε έναν απολογισμό των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και να διερευνήσουν ρηξικέλευθες λύσεις για το μέλλον.

Το #EUSocialForum είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εκδήλωση για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με διαδικτυακό χαιρετισμό της Πρόεδρου της Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου της Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, των Επιτρόπων κ. Σμιτ και κ. Ντάλι, του Τσέχου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιούρετσκα, καθώς και εκπροσώπων επιχειρήσεων, για παράδειγμα του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η εκδήλωση συμπίπτει με την 5η επέτειο του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος καθορίζει 20 κατευθυντήριες αρχές για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη. Επιπλέον, στην εκδήλωση θα αποκαλυφθεί το χιλιοστό μέλος που προσχώρησε στο Σύμφωνο για τις Δεξιότητες, το οποίο παρακινεί εταιρείες, παρόχους κατάρτισης, εμπορικά επιμελητήρια και άλλους φορείς να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των ατόμων.