Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Βράβευση των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής Δημιουργίας

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εκδήλωση Βράβευσης των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και «Οδική Ασφάλεια Κοινή Ευθύνη» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Οι διαγωνισμοί συνδιοργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός των διαγωνισμών ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή των μαθητών και μαθητριών στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων (Ταινία, Βίντεο Σποτ, εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0). Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Αθήνα και παρουσίασαν τις βραβευμένες δημιουργίες τους οι οποίες ήταν αφιερωμένες στο ποδήλατο, στη σημασία του για το περιβάλλον, την υγεία και τη σωματική άσκηση καθώς και στη συμβολή του στη διαμόρφωση ασφαλών και βιώσιμων πόλεων. Οι δημιουργίες των παιδιών συνδύασαν πρωτότυπο σενάριο, εντυπωσιακές εικόνες, μουσική, παιχνίδια και ψηφιακά μέσα και μετέφεραν με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο ισχυρά κοινωνικά μηνύματα.

Την Τελετή Βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν βραβεία οι:

Κυρία Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κος Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Κος Παπαδόπουλος Μιχάλης – Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών

Κος Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής

Κος Χάρης Ρώμας Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Αττικής

Κος Γιώργος Δημόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Περιφέρεια Αττικής

Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής ΕΒΕ

Κυρία Μόνικα Καραμαλάκου- Λάππα – Αν.Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘ

Κυρία Ελίνα Παπασπυροπούλου Γενική Διευθύντρια – Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Κος Ροδιανός Αντωνακόπουλος Διευθύνοντα Σύμβουλο – Αυτοκινητόδρομος «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός»

Κος Γιάννης Φρέρης Υπεύθυνος επικοινωνίας – Γέφυρα ΑΕ & Αντιπρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

Εναρκτήριο χαιρετισμό και απονομή βραβείων έκαναν οι οικοδέσποινες τις τελετής, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» και η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το χαιρετισμό της απευθυνόμενη στους μαθητές ανέφερε το πόσο χαρούμενη είναι που βρίσκεται μαζί τους σε αυτή την εκδήλωση τονίζοντας τη σημασία του Διαγωνισμού που είναι αφιερωμένος στην Οδική Ασφάλεια:

«Γιατί για εμάς αποστολή του σχολείου και των εκπαιδευτικών σας δεν είναι μόνο να βγείτε στην Κοινωνία μορφωμένοι αλλά και υπεύθυνοι πολίτες. Πολίτες οι οποίοι θα έχουν μια πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση. Που θα είναι καλοί στην ιστορία στα μαθηματικά, τη φυσική αλλά και πολίτες που θα ξέρουν ότι δεν παρκάρεις στη ράμπα των αναπήρων, που θα ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να σέβεσαι τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, πόσο σημαντικό είναι να φοράς το κράνος σου ακόμα και όταν κάνεις ποδήλατο ή πατίνι. […] Γιατί πρωταγωνιστές είστε πάνω από όλα παιδιά εσείς […] πρωταγωνιστές είναι οι εκπαιδευτικοί μας, χάρη στην πολύτιμη συνδρομή τους γίνονται εξαιρετικά έργα στα σχολεία μας, πρωταγωνιστές είναι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’ και το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.»

Κλείνοντας, η Κυρία Κεραμέως έκανε μια ειδική αναφορά στην παρουσία του Κου Καραμανλή στην εκδήλωση και στη «σύμπραξη» του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή το Διαγωνισμό: «Στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, και στην Κυβέρνηση αλλά και όλοι συνολικά, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς που έχουν ένα καταλυτικό ρόλο, ο στόχος μας είναι ένας: αυτή η γενιά να είναι πάρα πολύ καλύτερη από τη δική μας!»

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κος Καραμανλής, απευθυνόμενος επίσης στους μαθητές, τόνισε το ρόλο τους στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων για την οδική ασφάλεια και τη μείωση των θανάτων και τραυματισμών κατά το ήμισυ μέχρι το 2030: «Πολλές φορές εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να μάθουμε από εσάς. Επομένως όλες αυτές οι δραστηριότητες που κάνετε στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Μεταφορών,  στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, θεωρώ πως πάνε σε αυτή την κατεύθυνση… Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στο Υπουργείο Μεταφορών, στην Κυβέρνηση να βάλουμε ως στόχο τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα… όμως πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο, να αλλάξουμε, και το έχουμε ήδη νομοθετήσει, τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε το δίπλωμα στην Ελλάδα…»

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κύριος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στους μαθητές Δευτεροβάθμιας ανέφερε πως όλοι όσοι ασχολούμαστε για την Οδική Ασφάλεια εμπιστευόμαστε τη νέα γενιά γιατί μπορεί να είναι ο πρεσβευτής αυτών που υποστηρίζουμε, και να περάσει το μήνυμα της αυτοπροστασίας στις επόμενες γενιές. Ο Υφυπουργός συνεχάρη το Ινστιτούτο για το έργο του, διαβεβαιώνοντας πως η Κυβέρνηση στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και προσπαθεί να τις αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο.

Όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι εξήραν τις εξαιρετικές δημιουργίες των παιδιών που έλαβαν μέρος στους Διαγωνισμούς, για τα σημαντικά κοινωνικά μηνύματα αλλά και στο ρόλο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στην καλλιέργεια κουλτούρας Oδικής Ασφάλειας από την πρώιμη παιδική ηλικία. Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση του Κύριου Ροδιανού Αντωνακόπουλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Αυτοκινητόδρομου «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός», πως μέσα στο 2023 θα διατεθεί στο Ινστιτούτο ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Ελλάδα για να επιτελεί το έργο του και εκεί.

Οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν τη χαρά να δουν από κοντά τον Ιππότη Ευγένιο, την αγαπημένη μασκότ του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που μεταδίδει στα παιδιά αξίες για την ευγένεια και τον πολιτισμό στο δρόμο, ενώ ξεχωριστό χρώμα στην Τελετή έδωσε η παρουσία της ορχήστρας και της χορωδίας μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας που ερμήνευσαν τραγούδια για το ποδήλατο καθώς και το τραγούδι του Ι.Ο.ΑΣ. «Σταμάτα να τρέχεις» που έχει συνθέσει ο αδελφός του Πάνου, Γιώργος Μυλωνάς.

Μεγάλος υποστηρικτής του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας για μια ακόμα χρονιά ήταν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Κυρία Ελίνα Παπασπυροπούλου στο χαιρετισμό της επισήμανε τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελείται μέσω του διαγωνισμού για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή της Κύριο Φίλιππο Τσιμπόγλου για τη θερμή φιλοξενία. Τη Hellenic Train Α.Ε. για την υποστήριξη στη μεταφορά μαθητών από τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και την ελληνική εκδοτική εταιρεία παιχνιδιών και βιβλίων Δεσύλλας για τη διάθεση των επιτραπέζιων παιχνιδιών κυκλοφοριακής αγωγής που δόθηκαν ως βραβεία στα διακριθέντα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι Βαγγέλης Μακρής, Δανάη Σταύρου, Σίλια Πλεμμένου από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και οι Αλκηστις Πουλοπούλου και Ευάγγελος Νικολιδάκης από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση και είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube. Οι βραβευμένες μαθητικές δημιουργίες και αποσπάσματα από την εκδήλωση θα προβληθούν στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στη Βουλή-Τηλεόραση ενώ θα κοσμήσουν το ημερολόγιο για το 2023 του Ινστιτούτου, η έκδοση του οποίου έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Βραβεία Πρωτοβάθμιας – Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ»

Νηπιαγωγεία – Κατηγορία Ταινίας

1ο βραβείο 34ο Νηπιαγωγείο Πατρών

2ο βραβείο 1ο Νηπιαγωγείο Νέου Σουλίου Σερρών

3ο βραβείο 2ο Νηπιαγωγείο Πεύκων

Νηπιαγωγεία – Κατηγορία Ψηφιακής Εφαρμογής

Έπαινος Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου Θήρας & Νηπιαγωγείο Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής

Δημοτικά Σχολεία – Κατηγορία Ταινίας

1ο βραβείο Big Bang School, Λάκκωμα

2ο βραβείο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών

Δημοτικά Σχολεία – Κατηγορία Βίντεο Σποτ

Βραβείο Εξ ημισείας:

2ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας & 6ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας Θεσσαλονίκης

Δημοτικά Σχολεία – Κατηγορία Ψηφιακής Εφαρμογής

1ο βραβείο Ελληνογερμανική Αγωγή (Δημοτικό)

2ο βραβείο 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

Βραβεία Δευτεροβάθμιας – Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Κατηγορία Ταινίας

1ο βραβείο 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα

2ο βραβείο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου

3ο βραβείο  ΓΕΛ Διστόμου

Κατηγορία Βίντεο Σποτ

1ο βραβείο Γυμνάσιο Κυργίων

2ο βραβείο Μουσικό Σχολείο Άρτας

3ο βραβείο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

Κατηγορία Ψηφιακής Εφαρμογής

1ο βραβείο ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω

2ο βραβείο Εξ ημισείας: ΓΕΛ Αγιάσου & 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα

3ο βραβείο Γυμνάσιο Αγιάσου

Έπαινος 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς και Οργανισμούς που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια. Το ελπιδοφόρα και αισιόδοξα μηνύματα της εκδήλωσης με πρωταγωνιστές τους μαθητές, για μια ακόμα φορά μας δείχνουν το δρόμο για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο, βιώσιμο και ασφαλές τόσο στην κοινωνία όσο και στους δρόμους!