Δύο μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων σε Πέλλα και Κιλκίς

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο ακόμα μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), της Πέλλας και του Κιλκίς, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ μετά από αποτελεσματική συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων, του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε είναι συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου και θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)».

Αντικείμενο των πράξεων είναι η κατασκευή Μονάδων Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και πρασίνων αποβλήτων ονομαστικής δυναμικότητας 9.780 tn για την Πέλλα και 6.700 tn για το Κιλκίς ετησίως αντίστοιχα, που αναμένεται να παράγουν σε ετήσια βάση περί τους 3.900 tn και 2.700 tn κομπόστ υψηλής ποιότητας αντιστοίχως. Η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τις Μονάδες ανέρχεται σε 8.865.450,93€ και 6.720.924,00€ αντίστοιχα. Η ΜΕΒΑ Πέλλας αναμένεται να εξυπηρετεί την Π.Ε. Πέλλας (Δήμοι  Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας), ενώ η ΜΕΒΑ Κιλκίς θα εξυπηρετεί την Π.Ε. Κιλκίς (Δήμοι Κιλκίς και Παιονίας).

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων και βιοαποβλήτων. Οι δύο νέες μονάδες που θα δημιουργηθούν βοηθούν σημαντικά την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που θα συλλέγονται ξεχωριστά στις περιφερειακές ενότητες της Πέλλας και του Κιλκίς. Οι δύο μονάδες βοηθούν τη χώρα να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης αποβλήτων και ταυτόχρονα να μειώσει τα ποσοστά ταφής».