WEF: Συνεργασία με την Ινδονησία για Κλιματικούς Στόχους

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προχώρησε στην υπογραφή συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αποκατάσταση του μπλε άνθρακα και τη διατήρηση  των ωκεανών.

Η συνεργασία είναι η πρώτη από μια σειρά που ξεκίνησε από το Ocean Action Agenda του Φόρουμ για να βοηθήσει στην κάλυψη της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης για έργα υψηλής ποιότητας μπλε άνθρακα σε όλο τον κόσμο και να συνδέσει παγκόσμιους φορείς μπλε άνθρακα από διάφορους τομείς.

Ο μπλε άνθρακας που συλλαμβάνεται και απομονώνεται από τα ωκεάνια οικοσυστήματα, αποθηκεύει έως και πέντε φορές περισσότερο άνθρακα ανά στρέμμα από τα τροπικά δάση. Τα οικοσυστήματα είναι επίσης κρίσιμα για την προστασία των ακτών από καταιγίδες και άλλες φυσικές καταστροφές και λειτουργούν ως φυτώρια για τα αποθέματα ψαριών, παρέχοντας κρίσιμη πηγή τροφής και θέσεις εργασίας.

Η Ινδονησία κατέχει ηγετική θέση όσων αφορά τον μπλε άνθρακα και τη βιώσιμη οικονομία των ωκεανών και φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πόρους μπλε άνθρακα στον κόσμο. Το Φόρουμ ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2022 την έναρξη του Ocean 20 (O20) με την ινδονησιακή κυβέρνηση, η οποία είχε τότε την προεδρία της G20, για να επιταχύνει τις βιώσιμες μπλε οικονομίες στην περιοχή.

Η εταιρική σχέση μεταξύ του Φόρουμ και της Ινδονησίας θα φέρει σε επαφή ενδιαφερόμενους για το μπλε άνθρακα. Αυτό θα αναπτύξει περαιτέρω και θα συντονίσει τον εθνικό οδικό χάρτη της Ινδονησίας που περιγράφει λεπτομερώς τις εθνικές προτεραιότητες, ο οποίος με τη σειρά του θα καταλύσει τη στρατηγική χρηματοδότηση.