Enel Green Power: Νέα ρεκόρ το 2022 για την εγκατεστημένη ισχύ

Η Enel Green Power σημείωσε νέο ρεκόρ το 2022, κατασκευάζοντας 5.223 MW νέας ανανεώσιμης ισχύος, συμπεριλαμβανομένων 387 MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (BESS), παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.  Η νέα εγκατεστημένη ισχύς περιλαμβάνει πάνω από 80 μονάδες, ηλιακής (2.622 MW) και αιολικής ενέργειας (2.160 MW).  Εκτός από τα 5.223 MW που κατασκευάστηκαν πέρυσι, η Enel Green Power σημείωσε επίσης ρεκόρ όσον αφορά τη νέα ανανεώσιμη εγκατεστημένη ισχύ υπό κατασκευή στις 31 Δεκεμβρίου 2022, με 67 μονάδες και συνολικά περίπου 7.200 MW, συμπεριλαμβανομένων 900 MW BESS. Επιπλέον, το 2022 η Enel Green Power σημείωσε ρεκόρ ενέργειας που παράγεται ετησίως από ανανεώσιμες πηγές, με περίπου 124 TWh συνολικά, εκ των οποίων: 65,9 TWh από αιολική και ηλιακή ενέργεια (αύξηση κατά 10,5 TWh σε σύγκριση με το 2021), 52 TWh από υδροηλεκτρική και 6 TWh από γεωθερμική.  Την ίδια χρονιά, το pipeline έργων της Enel Green Power υπό ανάπτυξη σημείωσε επίσης ρεκόρ, φθάνοντας τα 455 GW, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της BESS και της ισχύος που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής, σημειώνοντας αύξηση περίπου 24% σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Η Enel Green Power κατέχει την υψηλότερη θέση στον κόσμο  στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με τα έργα που κατασκευάστηκαν το 2022, έχει αγγίξει τα 59 GW ανανεώσιμης ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης.  Στην Ιταλία, η EGP έχει σε λειτουργία περίπου 14,7 GW  μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της BESS, και το 2022 παρήγαγε περίπου 18,3 TWh, εκ των οποίων: 12 TWh από υδροηλεκτρική, 1,3 TWh από αιολική και ηλιακή και 5 TWh από γεωθερμική ενέργεια.

Ο Salvatore Bernabei, CEO της Enel Green Power, σχολίασε: «Το 2022, η Enel Green Power επιβεβαίωσε τη θέση της  ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε το περυσινό έτος, που σημαδεύτηκε από γεωπολιτικές συγκρούσεις και ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε με τον φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε τα 75 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές έως το 2025, δίνοντας παράλληλα βάρος στην ασφάλεια, τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα εργοστάσιά μας. Τους επόμενους μήνες, η Enel Green Power θα ενισχύσει επίσης τη δέσμευσή της στη βιομηχανική αλυσίδα εφοδιασμού: το εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πλαισίων 3Sun στην Κατάνια θα γίνει Gigafactory από τον Ιούλιο του 2024 και η ετήσια παραγωγική του ικανότητα θα αυξηθεί από τα 200 MW σήμερα, στα 3 GW. Όσον αφορά τα επιτεύγματά μας και τους στόχους που έχουμε μπροστά μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά όλους τους συναδέλφους μας, τους συνεργάτες μας και τις κοινότητες που αγκαλιάζουν τα έργα μας και καθημερινά μας βοηθούν να επιτύχουμε την αποστολή μας: να κάνουμε εφικτή την πρόοδο μέσα από τη βιώσιμη ενέργεια.”

 Η νέα εγκατεστημένη ισχύς κατανέμεται γεωγραφικά ως εξής:

  • 137 MW στην Ευρώπη
  • 364 MW στη Λατινική Αμερική
  • 985 MW στη Βόρεια Αμερική
  • 737 MW σε Αφρική, Ασία και Ωκεανία.

Η νέα ανανεώσιμη εγκατεστημένη ισχύς που κατασκευάστηκε το 2022 έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου 13 TWh ετησίως, αποφεύγοντας την εκπομπή περίπου 9 εκατομμυρίων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Αυτή η νέα παραγωγική ικανότητα εξαλείφει επίσης την ανάγκη αγοράς 2,9 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου ετησίως.

Αυτό το αποτέλεσμα σηματοδοτεί ένα ακόμη δυναμικό βήμα στο σχέδιο απανθρακοποίησης του Ομίλου Enel, ο οποίος επιδιώκει την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2040, με συγκεκριμένους στόχους συμμόρφωσης με το σενάριο 1,5 °C που έχουν οριστεί και πρόσφατα επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets.