ΕΚ: Ισχυρότερη δράση της ΕΕ, αποτελεσματικότερη διαχείριση και διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των υδάτων

Το ΕΚ ενέκρινε τις συστάσεις του ενόψει της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή πριν το καλοκαίρι του 2025.

Στην έκθεσή τους, που εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 92 αποχές, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν μια φιλόδοξη στρατηγική ώστε η ΕΕ διαχειριστεί αποδοτικά τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς υδάτινους πόρους και να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στις τρέχουσες προκλήσεις του τομέα. Το κείμενο αναφέρει ότι το νερό δεν είναι μόνο απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειες της Ευρώπης για την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στόχοι για την αποδοτική χρήση των υδάτων, μείωση της ρύπανσης και βελτίωση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τομεακούς στόχους για την αποδοτική χρήση των υδάτων και την άντληση νερού από επιφανειακή ή υπόγεια πηγή βάσει εκτιμήσεων κινδύνου. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων από φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, μικροπλαστικά και χημικές ουσίες, όπως και να καταργήσει σταδιακά τα «παντοτινά χημικά» (PFAS), σύμφωνα με την έκθεση.

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενσωματωθεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε τομεακά σχέδια και μέτρα πολιτικής που επηρεάζουν τη χρήση των υδάτων και του εδάφους, καθώς και σε εξειδικευμένα μέτρα για τις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, όπως η Μεσόγειος, οι νησιωτικές περιοχές και οι εξόχως απόκεντρες περιοχές. Οι μηχανισμοί ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών για τη λειψυδρία, την ξηρασία και τις πλημμύρες θα πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά.

Ειδική χρηματοδότηση και ψηφιακή καινοτομία

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να διαθέσει ειδική χρηματοδότηση για την ανθεκτικότητα των υδάτων, υποστηριζόμενη από ειδικούς μηχανισμούς στο πλαίσιο των υφιστάμενων ταμείων, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ύδρευσης, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, τις λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις καινοτόμες τεχνολογίες αποδοτικής χρήσης των υδάτων.

Καλούν, τέλος, την Επιτροπή να επενδύσει σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, στον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών, στις έξυπνες τεχνολογίες άρδευσης και σε αναδυόμενες τεχνολογίες που βελτιώνουν την αποδοτική χρήση των υδάτων. Τονίζουν επίσης τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων για διαφανή συστήματα συλλογής δεδομένων, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των υποδομών ύδρευσης ζωτικής σημασίας.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Thomas Bajada (Σοσιαλιστές, Μάλτα) δήλωσε: «Οι δικοί μας άνθρωποι – οι οικογένειές μας, οι αγρότες και οι επιχειρηματίες μας – αξίζουν καθαρό, ασφαλές και οικονομικά προσιτό νερό, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τις υποσχέσεις πραγματικές, δεσμευτικές δράσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε το νερό σαν να είναι άπειρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παρούσα έκθεση ζητεί εκτελεστούς στόχους για την αποδοτική χρήση των υδάτων και την άντληση – ανά τομέα και ανά λεκάνη. Ζητούμε ισχυρή αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους σταδιακής κατάργησης των PFAS, όπου υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, γιατί αυτές οι ‘αιώνιες χημικές ουσίες’ δεν έχουν θέση σε ένα βιώσιμο μέλλον. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε λύσεις που λειτουργούν: σύγχρονη άρδευση, έξυπνα συστήματα ανακύκλωσης, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και υποδομές που αποτρέπουν διαρροές πριν συμβούν. Αυτά δεν είναι πολυτέλειες – είναι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε την υγεία μας, τα συστήματα τροφίμων μας και το μέλλον μας..”

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων πριν το καλοκαίρι, σύμφωνα με στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2025.

Σχετικές πληροφορίες

Η ρύπανση, η υποβάθμιση των οικοτόπων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η υπερβολική χρήση των πόρων γλυκών υδάτων ασκούν πίεση στις λίμνες, τους ποταμούς, τα παράκτια και τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης, με την καταπόνηση των υδάτων να επηρεάζει το 20% του εδάφους της Ευρώπης και το 30% του πληθυσμού κάθε χρόνο. Μόνο το 39,5% των συστημάτων επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης χαρακτηρίστηκε σε καλή οικολογική κατάσταση και μόνο το 26,8% σε καλή χημική κατάσταση στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα.