Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και ο Δήμος Γλυφάδας συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, στο Glyfada Golf Gardens, δύο σημαντικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος: την ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2025 και την τελευταία εκδήλωση του φετινού «Προστασία της Φύσης Lab» με θέμα «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)».
Στις 19:00 θα ξεκινήσει η εκδήλωση για την ανακοίνωση των ακτών, των μαρινών και των τουριστικών σκαφών που θα λάβουν την ύψιστη διάκριση «Γαλάζια Σημαία» για το 2025.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, 9:30-12:00, βιωματικά εργαστήρια με θέμα «Γαλάζια Σημαία: Καθαρές και ασφαλείς ακτές» για μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής στην παραλία της Γλυφάδας (δίπλα στην 3η μαρίνα), από την ΕΕΠΦ και τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής.
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και αξιόπιστο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο για ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Τα κριτήρια αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια των λουόμενων και των επισκεπτών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην ακτή και τον παράκτιο χώρο και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στόχος του Προγράμματος είναι η συνετή αειφορική διαχείριση της παράκτιας ζώνης, τόσο στα βραβευμένα σημεία όσο και γύρω από αυτά, και η βελτίωση της οικολογικής συνείδησης επισκεπτών, προσωπικού και τοπικής κοινωνίας μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
Το 2024 η Ελλάδα βρισκόταν και πάλι στη δεύτερη θέση μεταξύ των 52 χωρών παγκοσμίως που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, με 625 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα φετινά αποτελέσματα!
Προστασία της Φύσης Lab: πάνελ με θέμα «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)»
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17:00, με πάνελ συζήτησης με θέμα: «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων Τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)» στο πλαίσιο του 3ου κύκλου «Προστασία της Φύσης Lab».
Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο Δρόσος Κουτσούμπας, Κοσμήτορας Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιου Αιγαίου, συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες: ο Στέλιος Κατσανεβάκης, Καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δημήτρης Πουρσανίδης, Ερευνητής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ Κρήτης, και η Σοφία Ρεϊζοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας και Οικολογίας στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Οι ομιλητές θα συζητήσουν για την ουσιαστική αποκατάσταση και προστασία των διαφορετικών τύπων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ EE 2024/1991), οι οποίοι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη ρύπανση.
Όπως αναφέρει ο κος Κουτσούμπας: «Είναι η ώρα ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ τους ΩΚΕΑΝΟΥΣ, είναι η ώρα της ανάληψης δράσεων για την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο και στις Ελληνικές Θάλασσες.»
H συζήτηση θα μεταδοθεί και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.