Σ. Κεδίκογλου: Οι παρεμβάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των εξωγενών κρίσεων, ανέπτυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, σε χαιρετισμό του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του, στο πλαίσιο της Έκθεσης Zootechnia στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, από τη μία αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης με στοχευμένα μέτρα και από την άλλη υλοποιούμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο– στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – που εκσυγχρονίζει και ενδυναμώνει τον πρωτογενή τομέα και του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις.

Υπογράμμισε δε ότι  τομέας της κτηνοτροφίας, με ζωτική σημασία και συνεισφορά στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ  για τη στήριξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, υλοποιούμε μια σειρά παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και  δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αειφορική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας,  τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την προστασία των καταναλωτών  και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Επιγραμματικά, ανέφερε:

  • Την ψήφιση του Ν. 4859/2021 για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  • Τη στήριξη της κτηνοτροφίας με 50 εκατ. και την επιπλέον ενίσχυσή της  με 89 εκατ. για την αγορά ζωοτροφών.
  • Την μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές.
  • Την υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων με την πλειονότητα των Περιφερειών για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών.
  • Τη δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών.
  • Την επεξεργασία τροπολογίας για την καθιέρωση νέας κατάλληλης και ομοιόμορφης σήμανσης που θα φέρεται στα σφάγια εγχώριας καταγωγής και εκτροφής, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική ταυτότητα και το σχεδιασμό ενός σύγχρονου ελεγκτικού μηχανισμού για τη διασφάλιση της αγοράς από φαινόμενα απάτης έναντι της παράνομης σήμανσης προέλευσης προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα.
  • Την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα Προγραμματική περίοδο και την επικείμενη έναρξη υλοποίησης των μέτρων των νέων αγροτών, των σχεδίων βελτίωσης, και των μέτρων που στοχεύουν στην γενετική βελτίωση και την ευζωία των ζώων.
  • Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η υποβολή αιτήσεων για τα Υποέργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο Υποέργο «Γενετική Βελτίωση Ζώων» υποβλήθηκαν 21 προτάσεις συνολικού ύψους επένδυσης 21.197.753€, υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Δαπάνης.
  • Υλοποιήθηκαν, στο πλαίσιο στήριξης και ανάδειξης του τομέα της Μελισσοκομίας, δράσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου όπως, μεταξύ άλλων, το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και η έκδοση ψηφιακής μελισσοκομικής ταυτότητας που στοχεύουν στην αύξηση της ποιότητας του μελιού, τη διαφύλαξη του προϊόντος, τον έλεγχο και τον περιορισμό της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο δανειακό πρόγραμμα ύψους 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ή επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων, με σκοπό την περαιτέρω στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα. «Επιπλέον, χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, δαπάνες έως 25.000 ευρώ και χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική κτηνοτροφία συμβάλλοντας όχι μόνο στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας αλλά και στην ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της προώθησης των ποιοτικών και υγιεινά παραγόμενων κτηνοτροφικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού».

Παράλληλα,  μίλησε και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων λέγοντας ότι «είναι ένας τομέας στον οποίο διαρκώς επενδύουμε, όχι μόνο μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής αλλά και μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και τη γενετική».

Καταλήγοντας, ο ΥφΑΑΤ σημείωσε ότι η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του μέλλοντος θα αξιοποιεί την ψηφιακή καινοτομία, μέσα από μια μεγάλη γκάμα συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών και καινοτομιών στην παραγωγή που αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αξιοποίηση νέων πόρων και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τέλος, επισήμανε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω της προώθησης των ποιοτικών και υγιεινά παραγόμενων κτηνοτροφικών μας προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας. «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας, δεδομένου ότι συνδυαστικά με τη μεταποίηση και τυποποίηση συνεισφέρει κάθε χρόνο στο ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό», είπε.

Ο κ. Κεδίκογλου συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε περίπτερα εκθετών  και συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους.