Οι Γιατροί του Κόσμου δίπλα στους πληγέντες του φονικού σεισμού σε Τουρκία – Συρία

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Οι ομάδες του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου που είναι παρούσες και στις δύο περιοχές κινούνται προς τα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο, την στιγμή που ο μέχρι τώρα απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες – στοιχεία που δυστυχώς ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες.  

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου κινητοποιούνται ήδη για να συνδράμουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπου θα παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  και θα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.  Από τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, έχουν αποσταλεί ήδη ομάδες έκτακτης ανάγκης και κιτ επιβίωσης στις πληγείσες περιοχές.

Ο σημερινός σεισμός αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο συριακό έδαφος και στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως έχει ήδη επισημάνει το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OCHA), η κλίμακα, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των αναγκών σε ολόκληρη τη Συρία είναι ήδη συντριπτική, με έναν πληθυσμό που έχει πληγεί από συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία και που αρχίζει να εξαφανίζεται από τη διεθνή ατζέντα. 

Η καταστροφική οικονομική κατάσταση, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις και οι έντονες συνθήκες ξηρασίας που προκάλεσαν επισιτιστική ανασφάλεια, υδάτινες κρίσεις και κρούσματα χολέρας απλώς αύξησαν αυτήν την ανθρωπιστική δοκιμασία και αυτός ο σεισμός θα την επιδεινώσει.    

Οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται στην περιοχή από το 2008, υποστηρίζοντας ενεργά την τοπική αρχή να εγγυηθεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε 14 κέντρα υγείας και κινητές κλινικές που καλύπτουν πληθυσμό περίπου 900.000 ατόμων στη βορειοανατολική Συρία. Παράλληλα, παρέχουν απευθείας υπηρεσίες υγείας στα βορειοδυτικά της χώρας σε 12 κέντρα υγείας, βοηθώντας πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.