Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους πωλητές της «σχεδίας»

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυρία Ιωάννα και ο κύριος Περικλής, δύο από τους σχεδόν 100 πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στην Αθήνα, είχαν μια αναπάντεχη συνάντηση. Μετά από τρεις ημέρες επιβεβλημένης διακοπής εργασίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, επέστρεψαν στο πόστο τους, στην πλατεία Αγ. Ειρήνης. Ο κόσμος πολύς, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, παρά το τσουχτερό κρύο. Άλλοι τους προσπερνάνε και άλλοι σταματάνε για να πάρουν το περιοδικό ή, έστω, να ανταλλάξουν δυο κουβέντες μαζί τους. Η μέρα, όμως, επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη.

Λίγο μετά τις 12:00, αντίκρυσαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τους πλησίασε και, αφού αγόρασε το τεύχος, άρχισε να συζητάει μαζί τους. Θέματά τους οι συνθήκες διαβίωσης των ευπαθών ομάδων, οι δομές στήριξής τους, οι ανάγκες τους και, φυσικά, ο καιρός. Στη συνέχεια, περπάτησαν, δίπλα-δίπλα, τα λίγα βήματα μέχρι το σπίτι της «σχεδίας», το καφέ-εστιατόριο «σχεδία home», στην καρδιά της πόλης, για να συνεχίσουν την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτησή τους. Εκεί, μεταξύ άλλων, τους περίμεναν και η κυρία Κριστιάν με τον κύριο Φώτη. Δύο πρώην πωλητές του περιοδικού που πλέον δεν βγαίνουν στο δρόμο, αφού έχουν βρει μόνιμη εργασιακή στέγη στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης «σχεδία αρτ». Είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μοιραστούν εμπειρίες και να ανταλλάξουν απόψεις για τη σημασία μιας δεύτερης ευκαιρίας στην επαγγελματική σταδιοδρομία, μα και στη ζωή την ίδια, να μιλήσουν για την ανάγκη καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και για τα πιο απλά εκείνα πράγματα της καθημερινότητας που όλους μας αφορούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Σακελλαροπούλου έχει τιμήσει και στο παρελθόν τη «σχεδία» με την παρουσία της, γευματίζοντας με πέντε ανθρώπους του περιοδικού στο «σχεδία home», παραμονές Χριστουγέννων του 2021, αλλά και προσκαλώντας πωλητές της σε επίσημες εκδηλώσεις της Προεδρίας, όπως στη Γιορτή της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 2022 καθώς και το χριστουγεννιάτικο γεύμα που παρέθεσε τον Δεκέμβριο του 2022. Ακόμη, βεβαίως, και αγοράζοντας η ίδια το περιοδικό από πωλητές που συναντά, κατά καιρούς, στις επίσημες εξόδους της.