Ι.Ο.ΑΣ. «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»: Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Παιχνίδι και Οδική Ασφάλεια»

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωινό του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ε.) Πειραιά. Το Σεμινάριο αποτελεί πολλαπλασιαστική δράση του Ευρωπαϊκού Έργου ERASMUS+ «MOVING STARS: Moving Safely to All Roads» – «ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ» που συντονίζει το Ινστιτούτο σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία καθώς και σε όλη την Ευρώπη μέσω ενός πιλοτικού δικτύου 100 Σχολείων. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να συνδυάσει την Εκπαίδευση στην Οδική Ασφάλεια με το παιχνίδι και την κίνηση, δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό (Οδηγός Εκπαιδευτικού, παιχνίδια, επιτραπέζια, κιναισθητικά videogames, τάπητες αισθητηριακών διαδρομών κ.α.) και εκπαιδεύοντας ένα σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία και τις εφαρμογές του προγράμματος.

Η εκδήλωση άνοιξε με βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυρίας Ζέττας Μακρή, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του Ινστιτούτου το οποίο κατά την τελευταία δεκαετία έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 280.000 μαθητές και 5.500 εκπαιδευτικούς:

«Είναι ευχής έργον ότι οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται καθημερινά, οι ωφέλειες πολλαπλασιάζονται και επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο με την πρόληψη των ατυχημάτων και τις ζωές που σώζονται… Για τη σωστή εκπαίδευση των μαθητών όμως είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί μας να γνωρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους για την καλύτερη διδασκαλία του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής στην τάξη. Συναισθανόμαστε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα αυτής της συνένωσης δυνάμεων που στοχεύει στην ενεργοποίηση των μαθητών στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης τους, συνεργαζόμαστε για την καλλιέργεια μιας νέας Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας σε όλους τους πολίτες κι αισθάνομαι τον κοινό σκοπό μας εξαιρετικά σημαντικό και προσπαθώ να συνεισφέρω με όποιον τρόπο μπορώ.»

Οι Δάσκαλοι και οι Νηπιαγωγοί που παρακολούθησαν την επιμόρφωση είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κυκλικά βιωματικά εργαστήρια όπου εκπαιδεύτηκαν στα παιχνίδια, το εκπαιδευτικό υλικό και τις ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου Moving STARS. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και βίντεο από την εφαρμογή του προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Πιλοτικό Δίκτυο Σχολείων, όπως το 91ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και το Ισπανικό σχολείο Escola Sant Josep, βασικό συντονιστή του δικτύου για την Ισπανία. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν την επιμόρφωσή τους με τη μοναδική εμπειρία των προσομοιωτών Οδικής Ασφάλειας της Κινητής Μονάδας του Ινστιτούτου που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, απευθυνόμενη  προς τους εκπαιδευτικούς αναφέρθηκε στο σημαντικό τους ρόλο να διδάξουν τις βασικές αρχές Οδικής Ασφάλειας από νωρίς στους μαθητές αλλά και στην ιδιότητά τους ως «πολλαπλασιαστές» του έργου του Ινστιτούτου:

«Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε. Μετά από τις επισκέψεις μας, που πραγματοποιούνται καθημερινά στα σχολεία όλης της χώρας, θέλουμε η Κυκλοφοριακή Αγωγή να συνεχίζεται στην τάξη καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική και η ενημέρωσή σας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η παροχή σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων προκειμένου να συνεχίζουμε μαζί με όραμα έναν κόσμο καλύτερο χωρίς θανάτους και τραυματισμούς σε τροχαία συμβάντα».

Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙ.Π.Ε. Πειραιά, κυρία Μαρία Καμπέρη και Κύριος Γιώργος Βούλγαρης στο τέλος της εκδήλωσης αναφέρθηκαν στην απήχηση του Σεμιναρίου στους Εκπαιδευτικούς:

«Η οργάνωση υπήρξε άψογη και η πολυπληθής ομάδα των συνεργατών του Ινστιτούτου έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, με επαγγελματισμό και συνέπεια, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί μας να αποχωρήσουν έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από πλευράς περιεχομένου της επιμόρφωσης, όσο και από πλευράς αρτιότητας της διοργάνωσης. Σας ευχαριστούμε θερμά!»

Την ικανοποίηση και ευχαρίστησή του εξέφρασε και ο Διευθυντής του φιλόξενου 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας, Κύριος Σταύρος Κώστογλου, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες.