REPowerEU: Eνεργειακά μέτρα θα συμπεριληφθούν στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε με 535 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 53 αποχές τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, όσα κράτη μέλη υποβάλλουν τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με σκοπό να λάβουν πρόσθετα κονδύλια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, όπως προβλέπεται στο σχέδιο REPowerEU της ΕΕ.

Ενίσχυση της ανεξαρτησίας και καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

Οι νέοι κανόνες θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα καλύπτουν τα σχετικά μέτρα από την 1η Φεβρουαρίου 2022, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε ότι τα μέτρα αυτά θα στηρίζουν επενδύσεις που θα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Διασυνοριακά μέτρα, διαφάνεια και κλίμα

Στις διαπραγματεύσεις τους, οι ευρωβουλευτές έπεισαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαθέσουν τουλάχιστον το 30% των χρημάτων που θα λάβουν από το REPowerEU σε μέτρα που θα έχουν διεθνική διάσταση, ακόμα και αν υλοποιούνται από μία μόνο χώρα της ΕΕ, και τα οποία θα αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα εμπόδια στη μεταφορά, διανομή και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και την αύξηση των διασυνοριακών ροών.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν, επίσης, τη θέσπιση νέων κανόνων υπέρ της διαφάνειας όσον αφορά τους 100 τελικούς αποδέκτες που θα λάβουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν για το σύνολο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» θα πρέπει να εφαρμόζεται στο πλαίσιο του REPowerEU, με προσωρινές εξαιρέσεις για μέτρα που καλύπτουν τις άμεσες ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, ελαχιστοποιούν την πιθανή περιβαλλοντική ζημία και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Χρηματοδότηση

Όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις διαπραγματεύσεις, οχτώ από τα πρόσθετα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προέλθουν από έναν προηγούμενο πλειστηριασμό εθνικών δικαιωμάτων εκπομπών στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS), ενώ τα υπόλοιπα 12 δισεκατομμύρια ευρώ θα ληφθούν από το Ταμείο Kαινοτομίας. Επιπλέον, τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.