Κ. Γούλα από την Κρήτη: Στόχος μας η ενθάρρυνση των γυναικών για την ενεργό συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, συμμετείχε στις Ημερίδες που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ με θέμα: «Ενισχύοντας την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» στα Χανιά την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 και στο Ηράκλειο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η κα Γούλα, κατά την ομιλία της, επεσήμανε την αξιοσημείωτη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια  σε νομοθετικό επίπεδο για την εξάλειψη αντιλήψεων και πρακτικών για τους ρόλους των φύλων στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Παράλληλα, ανέδειξε τις δράσεις και τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2021-2025), οι οποίες συμβάλλουν στην άρση των φραγμών που εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην άμβλυνση των διακρίσεων που υφίστανται, ενθαρρύνοντας τον συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «η λήψη διορθωτικών και διαρθρωτικών μέτρων υπέρ των γυναικών αποτελεί σημαντικό και ουσιωδέστατο βήμα για την αποκατάσταση κάθε είδους διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες σε αυτό το πεδίο. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων συνιστά επιτακτική κοινωνική επιταγή που θα πρέπει να διέπεται από το κριτήριο της κοινωνικής προσφοράς και της αξιοκρατίας».

Στη συζήτηση της πρώτης Θεματικής Ενότητας με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Οπτική του Φύλου» συμμετείχαν, εκτός από τη Γενική Γραμματέα, οι κ.κ. Μαρία Στρατηγάκη (Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου), Δρ Άννα Καραμάνου (Δρ Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ), και η Σταυρούλα Λιόλου (Ψυχολόγος, υπ. Διδάκτωρ στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του ΚΡΗΤΗ TV, Ράνια Μωραΐτη.