Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, στο κτίριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α), η Ημερίδα με θέμα «ΕΡΓΟ ZERO WASTE ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ZERO WASTE».
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Zero Waste Διοίκηση», το οποίο υλοποιήθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Ζωγράφου, με χρηματοδότηση ποσού 49.990€ από το Πράσινο Ταμείο και συγχρηματοδότηση 12.400€ από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Στόχος του έργου ήταν να εφαρμοστούν νέα πρότυπα οργάνωσης και συμπεριφοράς σε επιλεγμένα διοικητικά κτίρια των Δήμων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Ζωγράφου, ώστε να αυξηθεί η Πρόληψη και η Διαλογή στην Πηγή και να μειωθεί δραστικά η τελική παραγωγή απορριμμάτων, αποτελώντας, έτσι, παράδειγμα για το σύνολο της Διοίκησης στην Ελλάδα.
Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) κ. Γ. Μαρκόπουλος και ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στ. Σταθόπουλος. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρ. Κωνσταντέλλος και ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Β. Θώδας. Από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του έργου «Zero Waste Διοίκηση», καθώς και τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από αυτό.
Στην ημερίδα συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι και εργαζόμενοι από πολλούς Δήμους της Αττικής: Αθηναίων, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παλαιού Φαλήρου, Αγίας Παρασκευής, Αχαρνών, Μεγαρέων, Κερατσινίου, Αγίου Δημητρίου, Καλλιθέας, Δάφνης-Υμηττού, Φιλοθέης- Ψυχικού, Ύδρας, Χαλανδρίου, Νέας Σμύρνης, καθώς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ κ.α.
Με ιδιαίτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων Δημάρχων και άλλων εκπροσώπων των Δήμων, καθώς και των εκπροσώπων άλλων φορέων. Υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών για το πώς ανάλογα έργα μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλους Δήμους, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικών και προγραμμάτων για την πρόληψη και μείωση των απορριμμάτων. Από τα συμπεράσματα της ημερίδας προκύπτει ότι η υλοποίηση αντίστοιχων έργων του «Zero Waste Διοίκηση» θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σύνολο των Δήμων καθώς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των απορριμμάτων με πολλαπλασιαστικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα μας.