Η Γενική Γραμματέας ΔΟΠΙΦ κα Καλυψώ Γούλα παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία με θέμα: «Βελτιώνοντας το ταξίδι των θυμάτων βιασμού. Η περίπτωση δημιουργίας κέντρων αναφοράς για σεξουαλικές επιθέσεις / Improving the RSA Survivor journey: The case for creating sexual assault referral centres». Την εκδήλωση συντόνισαν η Βρετανή Πρόξενος της Ελλάδος και Κύπρου Clare Douglas, η πρώτη Γραμματέας και Πρόξενος της Αυστραλίας Julia Postle και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ΜΜΕ Μαρία Κικιδά, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας, της Πρεσβείας του Καναδά και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας.
Κατά την εκδήλωση αναδείχθηκαν όλες οι πτυχές του κρίσιμου ζητήματος του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης, καθώς τα συγκεκριμένα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας έχουν μόνιμο αντίκτυπο όχι μόνο στα ίδια τα θύματα που έχουν επιζήσει της βίας, αλλά και στην κοινωνία μας. Επιπλέον, αναφέρθηκε η σημαντική συμβολή του θεσμού των Κέντρων Παραπομπής Σεξουαλικών Επιθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αποτελούν ένα μέσο για να διασφαλιστεί ότι παρέχεται η δέουσα υποστήριξη.
Αντίστοιχα, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Δίκτυο Δομών που εποπτεύεται από τη ΓΓΔΟΠΙΦ και αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους καθώς και από τη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία προσφέρεται δωρεάν όλο το εικοσιτετράωρο.
Η ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των ειδικών επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της σημασίας του τρόπου υποστήριξης των θυμάτων, καθώς και εκείνων που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή υποστήριξής τους.
Η κα Γούλα δήλωσε ότι «είναι πάντα γόνιμη η ανταλλαγή καλών πρακτικών στο πλαίσιο της εκπόνησης και υλοποίησης που στόχο έχουν την περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης των θυμάτων που έχουν επιζήσει της βίας».