Γιατροί του Κόσμου: Προειδοποιούν για πρωτοφανή κρίση υγείας ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Έναν χρόνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο λαός της απειλείται από μια πρωτοφανή κρίση υγείας. Με αφορμή την πρώτη “μαύρη” επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου, οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έναν απολογισμό έτους, ενός ατελείωτου έτους για όσους επλήγησαν από την εισβολή. Η Οργάνωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων, να αποτρέψει ακόμα περισσότερους θανάτους αμάχων και να διευκολύνει την παροχή των πιο βασικών υπηρεσιών για τη ζωή τους, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας παραμένουν στην περιοχή ένα χρόνο τώρα και συνεχίζουν τη δράση τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 στους ΓτΚ για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΓτΚ έχουν συγκεντρώσει και παραδώσει μέχρι στιγμής πάνω από 100 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης (κυρίως φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα) και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 25 ανθρωπιστικές αποστολές στην Ουκρανία, συνοδεύοντας τα είδη πρώτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες των ΓτΚ για την Ουκρανία έχουν ωφελήσει άμεσα 29. 000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων υπολογίζεται σε 2.3 εκατ.

Μετά από ένα χρόνο εντατικής συνεργασίας με το σύστημα υγείας της Ουκρανίας, οι ΓτΚ προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο μετά από πολυάριθμες επιθέσεις στις υποδομές υγείας και λόγω της έλλειψης φαρμάκων και υγειονομικών προμηθειών, καθώς και λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού που τον εμποδίζουν να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Οι ΓτΚ συνεχίζουν να βρίσκονται όπου υπάρχουν άνθρωποι, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη ανταποκρινόμενοι άμεσα σε κάθε νέα έκτακτη ή μη ανθρωπιστική κρίση. Αποστολή των ΓτΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή και στην Τουρκία, πλάι στους συναδέλφους, στηρίζοντας το εκεί προσωπικό με κάθε τρόπο.