Ι.Ο.ΑΣ.: Φεστιβάλ Οδικής Ασφάλειας

Την Παρασκευή  19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Οδικής Ασφάλειας, στον πολυχώρο «Πολιτεία», από τις 9:00π.μ. έως τις 04:00μ.μ. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τα Τμήματα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αντιδημαρχία  Παιδείας – Διαύγειας & Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.

Σκοπός  της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  πολιτών όλων των ηλικιακών ομάδων της ευρύτερης περιοχής σε θέματα Κυκλοφοριακής Παιδείας Πολιτισμού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είχαν πάνω από 700 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης που ήταν παρόντες, κλείνοντας έτσι τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας του τρέχοντος σχολικού έτους με θεματική την Κυκλοφοριακή Αγωγή.  Η σκηνή γέμισε από παιδιά  που παρουσίασαν εκπληκτικά μουσικοχορευτικά παιχνίδια και τραγούδια σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, οι οποίοι αγκάλιασαν με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον το θέμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής.  Πάνω από 30 σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν ενεργά στους διαγωνισμούς φωτογραφίας, κολάζ, αφίσας, και βίντεο, όπου εκτέθηκαν όλα τα έργα σε έκθεση που στήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Για ακόμα μία φορά, η ευρηματικότητα και η φαντασία των παιδιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συγκινητική ήταν η προσπάθεια που έγινε από τα παιδιά του Σχολείου Κωφών Πάτρας, όπου παρουσίασαν  ένα από τα 3 καλύτερα έργα κολάζ, καθώς το ΕΠΑΛ Κ.Αχαιάς που ετοίμασε ένα  συγκλονιστικό βίντεο, εμπνευσμένο από το έργο του Ινστιτούτου.   Παράλληλα έγιναν οι απονομές των βραβείων και των επαίνων στους μαθητές που έλαβαν  μέρος με τις δημιουργίες τους.

Στη διάρκεια  της σχολικής χρονιάς υπήρξε στενή συνεργασία της Π/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα Κυκλοφοριακής Αγωγής  σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης την Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Οι δράσεις και οι εκπαιδεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν  από προσληφθέντες στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Ινστιτούτου σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στους Νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Οι προσηφθέντες στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΟΧ  εκπαίδευσαν συνολικά μέσα σε 3 μήνες πάνω από 15.000 παιδιά με το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», καθώς και με παρουσιάσεις και με τους προσομοιωτές του Ι.Ο.ΑΣ. στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Κέντρο Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια στη Δυτική Ελλάδα. Η Κινητή Μονάδα του Ινστιτούτου μεταφέρθηκε από την Αθήνα, ειδικά για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη συνειδητοποίηση της Ασφάλειας στο δρόμο, για τους  μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης , Εκπαιδευτικούς, γονείς και πολίτες.

Την ημέρα της εκδήλωσης, έγιναν ομιλίες  στα σχολεία  2o ΕΠΑΛ, 9Ο ΓΕΛ, 4Ο ΕΠΑΛ και 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, από τον κο Τάσο Ιαβέρη, Οδηγό αγώνων.

Πραγματοποιηθήκαν οι παρουσιάσεις του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Ινστιτούτου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς 5 μηνών στην περιοχή της Πάτρας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μέσω του προγράμματος αυτού εκπαιδευτήκαν περίπου 10.000 παιδιά Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας. Παράλληλα κατεγράφησαν  τα κυριότερα σημεία προσοχής των δρόμων στα σχολεία αλλά στο κέντρο της Πόλης

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος:
κα Διονυσία Σαμαντά, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Δ.Ε.
Κα Συμεωνίδου Σοφία, Προïσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Εκ μέρους της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Διαύγειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης:
κος Φίλιας Ανδρέας  Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαύγειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.

Εκ μέρους του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή  κου Γεώργιου Παναγιωτάκη, απήυθηνε χαιρετισμό η κα Βασιλική ΔανέλληΜυλωνά, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

Εκ μέρους του αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας: απήυθηνε χαιρετισμό η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Κατερίνα Νικολακοπούλου.

Εκ μέρους της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας:  απήυθηνε χαιρετισμό η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, κα Ιωάννα Θωμοπούλου.

Ενημέρωση για την οικολογική οδήγηση & μετακίνηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ινστιτούτου στη Δυτική Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα και για 3 ημέρες (στις 16, 17 & 18 /04/2013  διεξήχθη εκδήλωση ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών  με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών για την οικολογική μετακίνηση και την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου.

Συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας βρέθηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φοιτητές και να καταγράψουν τις τάσεις  & τις απόψεις τους για τους τρόπους που επιλέγουν για την καθημερινή τους μετακίνηση με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου. Ακολούθησε ενημέρωση από τους συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ. για την οικολογική οδήγηση και την εναλλακτική λύση χρήσης του ποδηλάτου ως καθημερινό μέσο μεταφοράς, λύση που φαίνεται να θεωρείται ελκυστική από μεγάλη μερίδα φοιτητών, για μετακίνηση σε πόλεις όπου οι αποστάσεις δεν είναι πολύ μεγάλες. Εκτός από τη συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, το ποδήλατο διαφαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των άλλων μέσων για την καθημερινή μεταφορά καθώς αποτελεί ιδιαίτερα οικονομική λύση και ταυτόχρονα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση. Από την άλλη μεριά, αρκετοί φοιτητές απάντησαν πως αποφεύγουν τη χρήση ποδηλάτου λόγω έλλειψης υποδομών, και λόγω ανασφάλειας η οποία προκαλείται από την επιθετική συμπεριφορά των οδηγών.
Η παρούσα ενημερωτική δράση εντάσσεται στον ευρύτερο άξονα δράσεων, για την προαγωγή της οικολογικής οδήγησης και της προστασίας του περιβάλλοντος με χρήση μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον, του ευρωπαϊκού προγράμματος partnership 2020 στο οποίο συμμετέχει το Ι.Ο.ΑΣ.  σε συνεργασία με 4 ακόμα φορείς από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.

Τα σχολεία  που απέστειλαν έργα για να εκτεθούν στην εκδήλωση είναι:

53 Δημοτικό Σχολείο Πατρών

2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕΛΛΩΝ

49ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

49 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

32ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

Δ.Σ. ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ

42o ΔΗΜ.ΣΧΟΛ.ΠΑΤΡΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ

ΠΠΣΠΠ 8/θ  Δημοτικό

21ο Δημ. Σχολ. Πατρών

49ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ

51o  ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΠΑΤΡΩΝ

19o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

2\θ Νηπιαγωγείο Καλαβρύτων

6/θ Δημοτικό Σχολείο Ριόλου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΟΠΕΤΡΑΣ

3/θέσιο ειδικό δημοτικό  κωφών βαρηκόων

26o Δημ. Σχολείο Πάτρας

19o Νηπιαγωγείο

16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

4ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

51o ΔΗΜ.ΣΧ. ΠΑΤΡΩΝ

ΕΠΑΛ Κ.Αχαιάς

1ο Γυμνάσιο Παραλίας

Γυμνάσιο Καστριτσίου

12ο ΓΕΛ Πατρών

Πρώτυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών

Πρώτυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πανε.Πατρών

ΤΕΕ  Ειδικής Αγωγής Α και Β Βαθμίδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ