Πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής

    Προβληματισμένοι για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται οι νέοι και οι νέες της χώρας μας. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC για την Ελληνογερμανική Αγωγή, η οποία και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα με την αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής ζωής και δράσης του τόπου.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο χώρο του νεοκλασικού κτηρίου Image Gallery, όπου παρουσιάστηκαν  τα έργα τριάντα δύο Ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελληνογερμανικής Αγωγής και προσέφεραν τα έργα τους,  προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι καλλιτέχνες προσέφεραν αφιλοκερδώς τα έργα τους σε μία δημοπρασία με συμβολικό σκοπό την προσφορά των εσόδων για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους.

    Τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν από τους καλλιτέχνες θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree»  με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Του οργανισμού αυτού ηγείται ο κ. Πήτερ Νομικός και οποιοσδήποτε ιδιώτης είναι ευπρόσδεκτος να λάβει μέρος στην πρωτοβουλία.

    Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που παρέστη στην εκδήλωση, μίλησε για τη σημασία και το συμβολισμό της κίνησης των Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως επίσης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τα έργα τέχνης μίλησε η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

    «Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας, όπως οι καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα τους» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Όπως δήλωσε, η πρωτοβουλία αυτή του δίνει ιδιαίτερη χαρά, γιατί προέρχεται από ανθρώπους της τέχνης και εντάσσει στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί και τον οίκο Bonhams. Ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την Ελληνογερμανική Αγωγή και δήλωσε ότι «σημασία έχει η συμμετοχή στα κοινά και το να κάνει ο καθένας από εμάς ό,τι μπορεί, για να βοηθήσει την πατρίδα μας τη στιγμή που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση μετά τη μεταπολίτευση».

    Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για μια «πρωτοβουλία που δίνει λόγο στους νέους». Δήλωσε, δε, ότι  έγιναν λάθη, γιατί η Ευρώπη άργησε να καταλάβει ότι η κρίση ήταν συστημική και να καταλήξει σε αποφάσεις. «Όλα αυτά δεν πρέπει να αποθαρρύνουν, αλλά να μας δίνουν κίνητρο να προσπαθήσουμε. Τα επιτεύγματα της Ευρώπης ήταν πάντα αποτέλεσμα κρίσεων», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταθούμε κοντά στις προσδοκίες των σημερινών Ευρωπαίων πολιτών. Κλείνοντας ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας είπε ότι «σήμερα μπορούμε να πιστέψουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο, τα πράγματα αλλάζουν και διαφαίνεται προοπτική για το μέλλον».

    «’Οι Έλληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας», τόνισε  η κυρία Λαμπράκη Πλάκα. «Η Ελλάδα είναι φω,ς και αισιοδοξία. Αυτό αποπνέουν τα έργα των καλλιτεχνών και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα» δήλωσε. Μίλησε για μια συμβολική κίνηση που μας εμπνέει, μια κίνηση που δεν είναι μόνο χρήματα, είναι ψυχή, ενέργεια, όραμα, ένδειξη θέλησης  ότι θα τα καταφέρουμε  και όλοι μαζί θα σταθούμε όρθιοι. Δήλωσε καταλήγοντας ότι «ίσως αυτή η πρωτοβουλία σημάνει συναγερμό, για να ξυπνήσουμε όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι».

    Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα κ. Wolfgang Dolt, που μίλησε για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης, μια πρωτοβουλία – πρόταση, η οποία ενθαρρύνει τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και να ακολουθήσουν το δρόμο της Ευρώπης.

    «Οι συλλέκτες θα ανταποκριθούν σε ένα πατριωτικό κάλεσμα και θα αποκτήσουν ένα σημαντικό έργο τέχνης σε χαμηλή τιμή», ανέφερε ο κ. Τίμος Οικονομόπουλος εκ μέρους του οίκου Bonhams.

    Την εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου έκλεισε η χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής δίνοντας το δικό της μήνυμα για την Ευρώπη και το αύριο ερμηνεύοντας το τραγούδι «Σας μιλούν οι κληρονόμοι της Ευρώπης».

    Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.

    Οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ ο οίκος Bonhams συμμετέχει αφιλοκερδώς.

    Παρέστησαν: ο βουλευτής, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η τ. βουλευτής κυρία Πέμυ Ζούνη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Σοφία Βούλτεψη, η Υπουργός, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, οι πρυτάνεις κ.κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών), Κωνσταντίνος Γάτσιος (Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Κώστας Ρέμελης (Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), ο κ. και η κυρία Πέτρου Νομικού, ο πρόεδρος του Μουσείου Φρυσίρα, κ. Βλάσσης Φρυσίρας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Η Άλλη Αρκαδία», κ. Σωτήρης Φέλιος, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, κυρία Γιάννα Γραμματοπούλου, οι επιμελητές τέχνης, κ.κ. Αθηνά Σχοινά και Τάκης Μαυρωτάς, οι κ.κ. Στρατής Στρατήγης, Βερνίκου Μαρίνα, Σαραντοπούλου Φανή, Σούτου Ράνια, Τατιάνα Σπινάρη  Πολλάλη, Στρατάκη Γιάννα, Απεσάκη Μυρσίνη, Λόλα Νταϊφά και πλήθος κόσμου. Παρέστησαν επίσης σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που στήριξαν την πρωτοβουλία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ