INTERAMERICAN : Eκστρατεία ενημέρωσης

  Η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας κατά το 2012 –μόλις κατά 10,6%, ποσοστό δηλαδή ανάλογο της μείωσης της κίνησης των αυτοκινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης και του κόστους των καυσίμων- δεν αλλάζει την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία οι δρόμοι στην Ελλάδα παραμένουν πεδίο πολέμου.

  Η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του σχεδίου κοινωνικής υπευθυνότητας και της πολυετούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την οδική ασφάλεια, που πραγματοποιεί με τη συνεργασία της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης Ιαβέρη, οργάνωσε γι’ αυτό τον λόγο ένα ακόμη διήμερο εκδηλώσεων στις 20-21 Απριλίου, στην Πάτρα.

  Το μήνυμα «Υπεύθυνη οδήγηση, μονόδρομος στη ζωή σου» άγγιξε ευρύ κοινό της πόλης τόσο με το σεμινάριο όσο και με την πρακτική επίδειξη αντιμετώπισης οδικών κινδύνων, εκδηλώσεις στις οποίες σημειώθηκε πολυπληθής συμμετοχή. Η σύμπραξη της ιστορικής εφημερίδας «Πελοπόννησος» που ενθάρρυνε ως μέσο τοπικής επικοινωνίας με ιδιαίτερη δυναμική την κινητοποίηση των πολιτών, καθώς και του Δήμου Πατρέων, που έθεσε υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία, προσέδωσε διαστάσεις σημαντικού τοπικού γεγονότος στις εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’. Παράλληλα, ομιλίες του Ιαβέρη πραγματοποιήθηκαν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε τρία λύκεια της Πάτρας.

  Κατά την κεντρική εκδήλωση, εκτός του Ιαβέρη μίλησαν και οι Σπυρίδων Νιάρος, αστυνόμος β’ – διοικητής της Τροχαίας, Κωνσταντίνος Μάγνης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Μαρία Ανδρικοπούλου–Ρούβαλη, αντιδήμαρχος εθελοντισμού Πατρέων, Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της INTERAMERICAN και Χρήστος Παπαχρήστου, περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων ΝΔ. Ελλάδος της εταιρείας. Όλοι οι ομιλητές συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η υπαιτιότητα του ανθρώπινου παράγοντα στην πρόκληση δυστυχημάτων αποτελεί κοινό παρονομαστή των συμπτωμάτων, είτε αυτά είναι τεχνικής φύσης είτε αναφέρονται σε παραβατική συμπεριφορά, ενώ εστίασαν στην αναγκαιότητα μιας οργανωμένης, επαναλαμβανόμενης εκπαίδευσης για την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες. Η INTERAMERICAN προσέφερε στην Τροχαία ένα αλκοολόμετρο για την διευκόλυνση του έργου που επιτελεί και σε αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων.

  Στην Ελλάδα κατά το 2012 σημειώθηκαν 899 θανατηφόρα δυστυχήματα και 976 θάνατοι, που έφεραν τη χώρα μας στη τέταρτη θέση της ΕΕ των 27 χωρών, με 92 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων έναντι μέσου όρου 55 θανάτων. Στη χώρα μας, το σύνολο των νεκρών και τραυματιών έφθασε τους 16.094, βαρύνοντας σημαντικά την εθνική οικονομία και επιτείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα. Πρόκειται για συνέπειες που ξεπερνούν και αυτές των πολεμικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της INTERAMERICAN, εξάλλου, κατά το 2012 αναγγέλθηκαν στην εταιρεία 48 θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία σημειώθηκαν 53 θάνατοι. Υπογραμμίζεται ότι πέρυσι η εταιρεία κατέβαλε σε αποζημιώσεις, στον κλάδο αυτοκινήτου, 69 εκατ. ευρώ σε 51 χιλιάδες περιπτώσεις.

  Οι στρατηγικοί στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για την οδική ασφάλεια προβλέπουν:

  •βελτίωση των μέτρων ασφάλειας σε οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης
  •κατασκευή ασφαλέστερων οδών
  •κατασκευή «ευφυών» οχημάτων
  •αύξηση της αυστηρότητας των κανόνων χορήγησης αδειών
  •βελτίωση της επιβολής του νόμου
  •στόχευση συγκεκριμένων τραυματισμών (π.χ. πεζών)
  •ανανέωση του ενδιαφέροντος για την ασφάλεια μοτοσικλετιστών

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ