EE: Πράξη για τη βιομηχανία καθαρών μηδενικών εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την πράξη για τη βιομηχανία καθαρών μηδενικών εκπομπών, η οποία έχει στόχο να αυξήσει την κλίμακα της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ και να εξοπλίσει κατάλληλα την Ένωση για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη δημιουργία έργων μηδενικών καθαρών εκπομπών στην Ευρώπη και θα προσελκύσει επενδύσεις, με στόχο η ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την ικανότητα παραγωγής τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών να πλησιάσει ή να καλύψει τουλάχιστον το 40 % των αναγκών της Ένωσης έως το 2030. Έτσι θα επιταχυνθεί η πρόοδος προς την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ για το 2030 και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας. Μαζί με την πρόταση για μια ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η πράξη για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών ορίζει ένα σαφές ευρωπαϊκό πλαίσιο για την απεξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές υψηλής συγκέντρωσης.

Η Επιτροπή, φιλοδοξώντας να στηρίξει περαιτέρω τη χρήση του ανανεώσιμου υδρογόνου εντός της ΕΕ, καθώς και τις εισαγωγές από διεθνείς εταίρους, σήμερα παρουσιάζει τις ιδέες της σχετικά και με τον σχεδιασμό και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.