Υπουργείο Περιβάλλοντος: Δίπλα στο Δήμο Πεντέλης και σε όλους τους Δήμους που στοχεύουν να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030

Σε δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/3 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων Μίκης Θεοδωράκης, όπου ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος Πεντέλης υλοποιεί σχέδιο για να πετύχει κλιματική ουδετερότητα το 2030, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ, Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, Χωροταξίας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Πεντέλης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την υποβολή σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πετύχει η πόλη κλιματική ουδετερότητα το 2030. Ο Δήμος Πεντέλης είναι ήδη μέσα στους 20 πρώτους Δήμους της χώρας που έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία Adaption της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030 και μέσα στους 85 Δήμους που έχουν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα οφέλη για τους Δήμους της Ευρώπης που σχεδιάζουν να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030 είναι πολλά, γιατί θα θεωρηθούν ως πιλοτικές.

Στο χαιρετισμό του προς τους παριστάμενους ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται στο Δήμο Πεντέλης τόσο από τους φορείς της πολιτείας, της αγοράς, της κοινωνίας όσο και από τους απλούς πολίτες για την κλιματική ουδετερότητα. Σημείωσε τις παρεμβάσεις που το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί για τη συνολικότερη αναβάθμιση του Πεντελικού, για την αναδάσωση καμένων εκτάσεων στο βουνό, καθώς και για την προστασία αυτών.

Τόνισε ότι οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πόλεις που θα στοχεύσουν κλιματική ουδετερότητα θα είναι πολλές στον τομέα της προστασίας των δασών και της αναβάθμισης των φυσικών του οικοτόπων.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στο θετικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ηλεκτροκίνησης στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή καθώς έχει θέσει ένα πολύ φιλόδοξο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που έθεσαν ποσοτικούς φιλόδοξους στόχους σε όλους τους τομείς που θα βοηθήσουν ως το 2030 να περιοριστούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης, τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Πεντέλης να γίνει κλιματικά ουδέτερη πόλη, έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, καθώς η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, είναι ένα διεθνές πρόβλημα που αν δεν το αντιμετωπίσουμε θα έχει επίπτωση στον καθένα από εμάς.

Όσον αφορά τα δάση που περιβάλλουν την Πεντέλη, υποστήριξε ότι μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην μείωση των ρύπων, όσο και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στις πόλεις μας, ώστε να προστατέψουμε ιδιαίτερα τα αστικά και περιαστικά δάση. Σε αυτό το πλαίσιο διενεργήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθαρισμός 70.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα καθώς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Το πρόγραμμα αυτό θα επεκταθεί και μία από τις περιοχές που θα καθαριστούν θα είναι και η Πεντέλη.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι το πρώτο κρίσιμο ζήτημα προς την κλιματική ουδετερότητα είναι αυτό της ηγεσίας, λέγοντας πως τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν θέσει ως προτεραιότητα όλων των δράσεων σε όλους τους τομείς το ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι επιβάλλεται η ηγεσία να εντάξει στις προτεραιότητές της την κλιματική ουδετερότητα και συνεχάρη τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, που είναι μία από τις Δημάρχους της χώρας που έχει δεσμευτεί σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση. Κλείνοντας τόνισε ότι στόχος της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε πρώτη φάση να εκπαιδεύσει την Ευρώπη στην διαδικασία που απαιτείται για την κλιματική ουδετερότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε τη σπουδαιότητα που έχει η διαχείριση των αποβλήτων για την επίτευξη του στόχου αυτού. Τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η ανακύκλωση και να μειωθεί η ταφή αποβλήτων που επιβαρύνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών και διαχωρισμός αποβλήτων στην πηγή. Συνεχάρη επίσης το Δήμο Πεντέλης για την προσπάθεια που κάνει στη χωριστή συλλογή των αποβλήτων, προσπάθεια που αποτυπώνεται και στους δείκτες ανακύκλωσης του Δήμου.

Το μέλος του Mission Board, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χρύσης Νικολαΐδης, στην ομιλία του περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τις πόλεις να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα. Περιέγραψε τα σημαντικά οφέλη για τους πολίτες να ζουν σε πόλεις έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες, ενώ ανέλυσε τις σημαντικές χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγονται για το Δήμο Πεντέλης και τους πολίτες του μέσα από αυτή την πορεία. Συνεχάρη την Ελλάδα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που ξεχωρίζει για τις πρωτοβουλίες της στον τομέα αυτό.