Μαρία Συρεγγέλα: Δεν είναι πόλεμος των φύλων αλλά μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Δεν είναι πόλεμος των φύλων αλλά μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, κ. Μαρία Συρεγγέλα θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης στο πάνελ με τίτλο «Γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις, έμφυλες ανισότητες, μητρότητα» συντόνισε η δημοσιογράφος της LiFO, κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου.

Μιλώντας στο πλαίσιο του The Upfront Initiative, το οποίο διοργανώθηκε από την LiFO και την Tsomokos υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα η κ. Συρεγγέλα παρουσίασε το πλαίσιο της ισότητας και μίλησε για τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Επίσης, τόνισε πως σε ετήσια βάση γίνονται, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 12 έως 15 γυναικοκτονίες στη χώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις καμπάνιες ενημέρωσης κατά των έμφυλων στερεοτύπων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχολεία που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση εισάγοντας στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα του σεξιστικού λόγου.

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας, κ. Εύη Χατζηιωάννου έθεσε προς το κοινό το απλό ερώτημα «Όταν ακούτε τη λέξη τραπεζίτης χρηματιστής τι οραματίζεστε; Έναν άνδρα λευκό με γραβάτα;» θέλοντας να εξηγήσει πόσο ενσωματωμένες είναι οι προκαταλήψεις σε όλους μας. Παράλληλα, μιλώντας για τον κανόνα της ποσόστωσης πήρε αποστάσεις λέγοντας πως «Δεν μ’ αρέσουν και δε θέλω να είμαι μέρος της ποσόστωσης». «Οραματίζομαι ένα κόσμο που δε θα χρειάζονται οι ποσοστώσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, επίσης, πως οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες και με περισσότερες διακρίσεις λόγω της ηλικίας. «Είμαστε πάντα μικρές για υψηλόβαθμες θέσεις» σημείωσε.

«Πέφτουμε στην παγίδα ότι πρέπει να συσπειρωθούμε απέναντι στον εχθρό που δημιουργεί νέα προβλήματα» τόνισε η HR Lead της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, κ. Αθηνά Σταύρου και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι άνδρες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια για ισότητα. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει προωθήσει η εταιρεία στην κατεύθυνση αυτή όπως η δημιουργία από το 2019 ενός δικτύου γυναικών όπου η συμμετοχή των ανδρών έχει κριθεί έως σήμερα πολύτιμη. «Πρέπει να βοηθήσουμε και τους άνδρες για πιο ενεργό ρόλο στο σπίτι. Πώς θα ενδυναμωθεί μία γυναίκα αν δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στον άνδρα να συμμετέχει;» τόνισε συμπληρώνοντας πως η MSD προσφέρει 12 εβδομάδες πληρωμένη άδεια στους άνδρες που αποκτούν παιδί. «Η μεγαλύτερη δυσκολία δεν ήταν ο σχεδιασμός της πολιτικής, ήταν να τους πείσουμε να πάρουν την άδεια. Ένας έκανε την αρχή και μας είπε ότι τώρα καταλαβαίνω πώς είναι να είσαι όλη μέρα στο σπίτι με ένα μωρό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, μίλησε για τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης προκειμένου να σπάσουν τα στερεότυπα για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας.

Στην τοξική θετικότητα αλλά και στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις αναφέρθηκε η  Market Access & Ext. Relations Director, AbbVie Ελλάδος & Κύπρου, κ. Πένυ Ρέτσα. «Αν μία γυναίκα straight, λευκή, σε υψηλόβαθμη θέση τολμήσει να πεις ότι δεν είναι καλά αντιμετωπίζει απαντήσεις και σχόλια όπως μιλάς κ εσύ;» ανέφερε και μίλησε για το ζήτημα των απαιτητικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτές τις θέσεις ενώ παράλληλα διαχειρίζονται και πολλαπλούς άλλους ρόλους αναφέροντας τον διαρκή κίνδυνο του «burnout».

Υπάρχει φεμινιστική ηγεσία αναρωτήθηκε ο Εκπαιδευτής Ενηλίκων – Υπεύθυνος Συντονισμού Συμμαχίας των Φύλων, κ. Γιώργος Νικολαΐδης και ανέφερε πως η γυάλινη οροφή πυραμιδικά αποτελεί το δεύτερο σκαλοπάτι της έμφυλης βίας. Τόνισε, εντούτοις, πως η ισότητα είναι ένα ζήτημα που αφορά και πρέπει να αφορά τους άνδρες οι οποίοι αντιμετωπίζονται και εκείνοι στερεοτυπικά. «Είναι μια κανονικότητα το προνόμιο για εμάς» είπε, τονίζοντας πως τα προνόμια είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που τραυματίζει, γυναίκες, θηλυκότητες και άνδρες και αρρενωπότητες