Η Schneider Electric στο Upfront Initiative: Οι αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης μέρος της εταιρικής της κουλτούρας

Τις συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της κουλτούρας της όσον αφορά στην ισότητα των φύλων και την εξασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, ανέδειξε η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, στο Upfront Initiative, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2023, στο Ωδείο Αθηνών. Το Upfront Initiative είναι μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να συμβάλλει στην κατάρριψη των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση στον εργασιακό χώρο και την επαγγελματική εξέλιξη ατόμων που αντιμετωπίζονται με καχυποψία λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με κεντρικό θέμα: «Ψυχική υγεία, νευροδιαφορετικότητα και εργασία: Οι νέες πραγματικότητες» η Γεωργία Μαλαματένιου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και Κύπρου της Schneider Electric,  αναφέρθηκε στα διαφορετικά προγράμματα και τις δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία για την υποστήριξη των εργαζομένων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει κάνει μεγάλα βήματα ως προς την εκπαίδευση γύρω από τη διαφορετικότητα, την ευελιξία στο ωράριο, τη  μισθολογική ισότητα, τις διαδικασίες χωρίς προκαταλήψεις, τις αρχές ευελιξίας και την παγκόσμια πολιτική για τις οικογενειακές άδειες.

Παράλληλα, έχει δημιουργήσει ετήσιο πλάνο «well-being» για τη βελτίωση της ευεξίας των εργαζομένων της, όπου μεταξύ άλλων προσφέρει μέχρι και 6 συνεδρίες ψυχικής υγείας από εξειδικευμένους συμβούλους.  Στα πλάνα της Schneider Electric είναι να συνεχίσει τις εκπαιδευτικές της δράσεις προσαρμόζοντάς τις στις προσωπικές ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού της. Η Schneider Electric στηρίζει επίσης πρωτοβουλίες όπως το “Open Talent Market”, μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι λαμβάνουν προτεινόμενες ευκαιρίες εξέλιξης και καριέρας σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις μελλοντικές φιλοδοξίες τους, όπως mentoring, full time roles, part time projects. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα βοηθά στην εξάλειψη των προκαταλήψεων στο πλαίσιο των διαδικασιών πρόσληψης.

Η κυρία Μαλαματένιου δήλωσε σχετικά: «Χρειαζόμαστε περιβάλλοντα που ενεργούν νευροδιαφορετικά. Μια ομάδα που έχει εντάξει τη νευροδιαφορετικότητα μπορεί να γίνει έως και 30% πιο αποδοτική. Στις εταιρείες μπορούμε να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της συμπερίληψης. Πρόσφατα στη Schneider Electric υπογράψαμε τη Χάρτα της Διαφορετικότητας, θέλοντας να στείλουμε δημόσια το μήνυμα της αποδοχής των αξιών της ισότητας και της συμπερίληψης».

Η αναγνώριση της αξίας της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης είναι ύψιστης σημασίας για μια επιχείρηση που θέλει να προχωρήσει μπροστά και να εξελιχθεί, «αγκαλιάζοντας» ταυτόχρονα τις ανάγκες των εργαζομένων της και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους.

Στόχος του Upfront Initiative είναι να συζητηθεί ο τρόπος που οι επιχειρήσεις μπορούν να επιταχύνουν την πρόοδό τους, αναδεικνύοντας ότι οι ανοιχτοί, διαφορετικοί, ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς χώροι εργασίας ωφελούν τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.