ΕΛΛΕΤ: Παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Σε μια πολυπληθή εκδήλωση στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από ομιλίες του κ. Γιώργου Αμυρά, Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της κας Λυδίας Καρρά, Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της δεύτερης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP  AdaptInGR του Προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η έρευνα αφορούσε στον προσδιορισμό του επιπέδου ενημέρωσης, των προσλαμβανουσών αξίων, των  προσδοκιών των Ελλήνων, σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το πρώτο κύμα της δημοσκόπησης διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Η συγκριτική του ανάλυση σε σχέση με το δεύτερο, θα βοηθήσει στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση όσο και από το ίδιο το έργο τα χρόνια που μεσολάβησαν, καθώς και στον εντοπισμό τυχόν διαφοροποιήσεων στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των πολιτών.

 

Ο κ. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε στην ομιλία του τη διάκριση μεταξύ Κλιματικής Αλλαγής και Κλιματικής Κρίσης, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της δεύτερης, και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να μην περάσουμε στην εποχή της Κλιματικής Κατάρρευσης».  Τόνισε ότι «το  ΥΠΕΝ μέσω των πρωτοβουλιών του για την προστασία των απάτητων βουνών, τη χαρτογράφηση και την προστασία των δασών, συμβάλλει στην προσαρμογή τους στην Κλιματική Αλλαγή». Τόνισε την σημασία του ρόλου των νέων στην προσαρμογή και ιδιαίτερα όσων γεννήθηκαν μετά το 2000, αφού οι υπόλοιποι ήδη επηρεαζόμαστε από τις αντιλήψεις μας.

 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχάρη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τους συνεργάτες της για τη δημοσκόπηση και τόνισε την σημασία του έργου LIFE-IP AdaptIn GR για την προσαρμογή της χώρας μας στην Κλιματική Αλλαγή.

 

«Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά Περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα» σχολίασε η κα Λυδία Καρρά, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Πιστεύω βαθύτατα πως η δεύτερη αυτή δημοσκόπηση, θα αποτελέσει μια έρευνα-σταθμό για τους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο σημαντικά και πολύτιμα που θα συνυπολογίζονται για πολλά χρόνια κατά την χάραξη πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή στη Χώρα μας στο μέλλον». Η κα Καρρά επανέλαβε στον Υφυπουργό το πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών για ουσιαστική συνεργασία, διαβούλευση και συμπόρευση με τις αρμόδιες αρχές για την προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.