ACG & Πρεσβεία των ΗΠΑ: Επενδύουν στους νέους πρόσφυγες ως δύναμη δημιουργίας

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος «γιόρτασαν» στον χώρο του ACG Events Hall τη στήριξη που παρείχαν μέσω του προγράμματος υποτροφιών «Education Unites 2023» σε περισσότερους από 40 πρόσφυγες, μετανάστες και εκτοπισμένους φοιτητές, καθώς και φοιτητές σε κίνδυνο οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, George Tsunis.

Χάρη στη δωρεά ύψους $100.000 από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και την αντίστοιχη οικονομική συμβολή από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, περισσότεροι από 40 φοιτητές από Ουκρανία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Ιορδανία, Συρία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Γκάνα λαμβάνουν πλήρεις υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς όπως αυτοί της Βιοϊατρικής, της Φιλοσοφίας, του Graphic Design, του Κινηματογράφου, της Αεροναυπηγικής, της Ψυχολογίας, της Πληροφορικής και της Διεθνούς Επιχειρηματικότητας.  Οι υποτροφίες καλύπτουν το εαρινό και χειμερινό εξάμηνο του 2023, καθώς και τη θερινή περίοδο.

Στην εκδήλωση, οι ομιλητές στο σύνολό τους ανέδειξαν τις κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και Η.Π.Α. – τη δημοκρατία, τη γενναιοδωρία, τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αξίες που γίνονται πράξη μέσα από το πρόγραμμα «Education Unites» και την πρόσβαση που αυτό προσφέρει σε νέους πρόσφυγες σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση – και ένα καλύτερο αύριο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, George Tsunis, ανέφερε: «Όλοι εμείς στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με τo ACG, η οποία αποσκοπεί στην προσφορά ευκαιριών εκπαίδευσης στους πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ηθική και κοινωνική μας υποχρέωση να βοηθήσουμε και να σταθούμε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Μαζί, μπορούμε να ανοίξουμε έναν κόσμο δυνατοτήτων που όλοι θα ωφεληθούν. Πρέπει όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε τη στέγαση αυτών των νέων και ταυτόχρονα να τους προσφέρουμε δυνατότητα εργασίας και ελπίδα για μια καλύτερη ζωή».

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Sergii Shutenko, δήλωσε σχετικά: «Είναι χαρά μου να απευθύνομαι στη νέα γενιά, που είναι το μέλλον. Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο λαός μας υπερασπίστηκε σταθερά τη χώρα μας. Η Ρωσία στοχεύει να διαγράψει την ταυτότητά μας, να αρνηθεί την ύπαρξη και την ιστορία μας και να υποτιμήσει τον πολιτισμό μας. Εμείς παλεύουμε για το μέλλον μας, αυτοί παλεύουν για το παρελθόν κάποιου. Οι νέοι Ουκρανοί στερούνται τα δικαιώματά τους στην ελευθερία, την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Τα σχολεία της Ουκρανίας βρίσκονται υπό συνεχή απειλή. Ευχαριστούμε το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό του ACG που φρόντισαν οι Ουκρανοί να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στα χέρια αυτών των σπουδαστών».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Dr. David G. Horner, δήλωσε: «Το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1875 στη Σμύρνη ως σχολείο θηλέων, για κορίτσια με καταγωγή από την ελληνική, αρμένικη και τουρκική κοινότητα της πόλης. Με την καταστροφή της Σμύρνης, το σχολείο μας ως θεσμός μετατράπηκε σε ‘’πρόσφυγα’’. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι όταν εγκατασταθήκαμε στην Ελλάδα πριν από 100 χρόνια υπήρξαμε και εμείς πρόσφυγες που είχαν άμεση ανάγκη για βοήθεια,. Το 2016, ιδρύθηκε το πρόγραμμα Education Unites σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εισροής προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς, εκείνη την περίοδο, μόνο το 1-3% των προσφύγων είχε πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, και πάλι σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, το Education Unites επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει 20 Ουκρανούς φοιτητές, εκτός από τους φοιτητές που έχουμε ήδη εγγράψει από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και διάφορες χώρες της Αφρικής. Η παροχή μιας μετασχηματιστικής εκπαιδευτικής εμπειρίας είναι η αποστολή μας εδώ και σχεδόν 150 χρόνια και, δεδομένης της ιστορίας μας, η εκπαίδευση των προσφύγων, των μεταναστών και των εκτοπισμένων μαθητών αποτελεί προτεραιότητα».

Στη συνέχεια, μερικοί από τους φοιτητές που έλαβαν υποτροφίες στο πλαίσιο του «Education Unites 2023» μίλησαν για την ώθηση που έλαβαν χάρη στο πρόγραμμα ώστε να σχεδιάσουν ξανά το μέλλον τους και να οραματιστούν τη δική τους συμβολή στην καταπολέμηση των προκλήσεων και των παθογενειών που στάθηκαν εμπόδιο στους ίδιους και τις κοινότητές τους.

Οι φοιτητές μίλησαν για τις δυσκολίες εξισορρόπησης της σχολικής εργασίας με τις δουλειές, τις εξωσχολικές δραστηριότητες στο ACG και ακόμη και την κοινωνικοποίηση. Όλοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη υποστήριξη που τους δόθηκε από το ACG και τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα.