Βιώσιμη στρατηγική για τη βιομηχανία

Στρογγυλό τραπέζι για τη βιομηχανική πολιτική την εποχή της κρίσης, για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και για στρατηγικές  κατευθύνσεις στην βιομηχανική δραστηριότητα που θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν ως προτεραιότητες στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ώστε να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας σε μια βιώσιμη κατεύθυνση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Σάββατο 27 Απριλίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, ως ομιλητές, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος,  ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης Γιώργος Πετράκος,  ο αναπληρωτής Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ Βόλου, Βάιος Κουκλουμπέρης, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών και μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κανακάκης, ο  συνδικαλιστής στο χώρο του Μετάλλου Παναγιώτης Καραγιαννάκης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CYCLON, Δημήτρης Κονταξής, ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟμηχανικής Μεταλλουργικής, Αλέξανδρος Σιδερίδης, ο Διδάκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Βαγγέλης Πισσίας, ο Διευθυντής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Εργαζομένων Περιφερειών Ελλάδας, Ανδρέας Πράσινος και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Τσομπάνογλου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, πράσινος ευρωβουλευτής Reinhard Buetikofer, τόνισε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μονοδιάστατες πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν την οικονομία και επισήμανε μια σειρά αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αναζωογονηθεί η βιομηχανική δραστηριότητα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας.

Ειδική παρέμβαση έκανε ο Bruno Roelants, Γ.Γ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, σε σχέση με την δυναμική που έχει ο  τομέας της Συνεργατικής Βιομηχανίας που σήμερα αντιπροσωπεύει 50.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις με 1,4 εκατ. εργαζομένους σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και έχει δειξει αξιοσημείωτη αντοχή στην κρίση. (Διαβάστε την εισήγηση, ακούστε την εισήγηση με windows media player εδώ)

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Τσιμπίδης Βασίλης, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά “ Η Τρίαινα”, και η χημική μηχανικός και επιστημονική συνεργάτιδα του γραφείου του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου καθώς και συντονισμένες πρωτοβουλίες τους κοινωνικούς κι επαγγλεματικούς φορείς για να λυθούν κρίσιμα προβλήματα ή να πιεστεί η  κεντρική διοίκηση για να αντιμετωπίσει προβλήματα που εκκρεμούν για πολλά χρόνια. Τα κύρια σημεία που τόνισαν οι συμμετέχοντες είναι:

 

  • Είναι άμεση ανάγκη ο στρατηγικός σχεδιασμός για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, διαμόρφωση μέσα από διάλογο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιομηχανία με επιλογές, στόχους, εργαλεία εφαρμογής κι αλλαγή του στρεβλού μοντέλου που ακολούθησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε βιομηχανική πολιτική.
  • Η λύση δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών και της απορρύθμισης της εργασίας αλλά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας σε βιώσιμες κατευθύνσεις,, συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής καινοτομίας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας
  • Η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα εν όψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο την ιεράρχηση ως προτεραιοτήτων   των βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
  • Είναι θέμα επιβίωσης της βιομηχανίας και των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, οι ξεκάθαροι κανόνες – συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών – που θα εφαρμόζονται από όλους αλλά και κανόνες για τυχόν κρατικές ενισχύσεις σε κρίσιμους τομείς που είναι υπό αναδιάρθρωση. Αναγκαία είναι και η απλοποίηση των διαδικασιών χωρίς να οδηγεί όμως σε απορρύθμιση.
  • Τα χρήματα που διατίθενται για τη διάσωση της Ελλάδας ανέρχονται σε 260 δις ευρώ, όμως δεν κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία ή στην αναδιοργάνωση της διοίκησης. Μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του προγράμματος προσαρμογής πρέπει να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και τα δημοσιονομικά προβλήματα στη βάση ενός αποτελεσματικού, εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση.
  • Η βιομηχανία και οι Μικρο-Μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα και δεν έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση, όπως είναι σήμερα η κατάσταση. Ακόμα και αν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα επιτόπια δανεισμού είναι υψηλά, κάτι που επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά δημιουργική και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια, ώστε να διαμορφωθεί μέσα από διάλογο ένα σύνολο προτάσεων για την βιομηχανική πολιτική και την οικονομία. Ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να πάρουν μέρος σε συζήτηση με ευρωπαϊκούς φορείς στις Βρυξέλλες, που θα οργανώσει σύντομα στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου.