Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Στηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει ως χορηγός το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ που βρίσκεται στο Μέτσοβο, με στόχο την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Πινακοθήκης. Η ανακοίνωση της χορηγίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023 εκπρόσωποι της Τράπεζας Ηπείρου και της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στα Γραφεία Διοίκησης της Τράπεζας στα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα, η χορηγία συμβάλει στην επανεκκίνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη Μόνιμη Συλλογή της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, τα οποία εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απευθύνονται σε όλα τα σχολεία Περιφέρειας Ηπείρου και η συμμετοχή σε αυτά είναι δωρεάν. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας και τεχνικών με στόχο να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα της Πινακοθήκης, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να εκφραστούν και να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας.

Η Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνου Ζωνίδη, ο οποίος ανέφερε: «Για περισσότερα από 40 χρόνια, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου υλοποιεί ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με στόχο την ενδυνάμωση της Ηπείρου και την προσφορά στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Έχοντας παρουσία σε όλη την Ήπειρο, η Τράπεζα Ηπείρου με τη λειτουργία εδώ και έναν χρόνο του καταστήματός της στο Μέτσοβο, στηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα και κάθε πολιτιστική δραστηριότητα σε ένα μέρος που ξεχειλίζει από παράδοση και πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δραστηριότητας των μαθητών. Εκ μέρους της Τράπεζας Ηπείρου, θα ήθελα να συγχαρώ τους ανθρώπους της Πινακοθήκης για το έργο που επιτελούν στην προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου και της σημασίας της Τέχνης. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή δράση θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με την τοπική κοινωνία».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ κ. Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, η οποία δήλωσε σχετικά: «Ο εκπαιδευτικός ρόλος ενός μουσείου αποτελεί βασικό πυλώνα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής, ιδίως για ένα μουσείο που βρίσκεται στην Ελληνική περιφέρεια. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η Πινακοθήκη Αβέρωφ έδωσε μεγάλο βάρος στα εκπαιδευτικά της προγράμματα, με στόχο την προσέλκυση του κοινού μέσα από δραστηριότητες που θα κατέρριπταν σιγά σιγά την αντίληψη ότι η τέχνη είναι κάτι δύσκολο και ελιτίστικο που δεν απευθύνεται σε όλους. Σήμερα, ύστερα από 35 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το έργο μας αγκαλιάζεται από την Τράπεζα Ηπείρου, έναν φορέα της περιοχής μας, που με τη στήριξή του θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τις εκπαιδευτικές δράσεις τις Πινακοθήκης».

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Βουγιούκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ο οποίος ανέφερε: «Μετά τη λειτουργία του νέου καταστήματός μας στο Μέτσοβο, που έχει ως βασικό σκοπό την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, στηρίζουμε και το πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής. Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, μία από τις πιο σπουδαίες πινακοθήκες της Ελλάδας, διατηρεί περισσότερα από 700 έργα των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Με τη χορηγία μας στοχεύουμε στην επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μαθητών στις τέχνες και τον πολιτισμό. Διατηρούμε ζωντανό το όραμα του Ε. Αβέρωφ να αναδείξει τη Νεοελληνική Τέχνη και να ενισχύσει την καλλιτεχνική παιδεία».