Greenwood Sustainable Infrastructure (GSI): Στρατηγική εξαγορά της Saturn Power

photovoltaics solar panels and wind turbines generating electricity in power station renewable energy from natural

Η Greenwood Sustainable Infrastructure (GSI), θυγατρική του Libra Group στη Βόρεια Αμερική, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ανακοίνωσε την εξαγορά των χαρτοφυλακίων ηλιακής ενέργειας και μπαταριών της Saturn Power, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας έμπειρων μηχανικών της και ενός χαρτοφυλακίου περίπου 1,4 γιγαβάτ (GW) έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας σε πρώιμο έως προχωρημένο στάδιο σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ και δύο περιφέρειες του Καναδά.

 

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Saturn Power, κορυφαίου φορέα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης έργων ΑΠΕ και ηγέτη στην αναδυόμενη αγορά μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, η συμφωνία επιτρέπει στην GSI να ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές της ικανότητες, αξιοποιώντας την άνω δεκαετίας εμπειρία της σε επενδύσεις, ανάπτυξη και επίβλεψη της λειτουργίας έργων καθαρής ενέργειας. Διευρύνει επίσης την παρουσία της GSI από επτά σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλέον τη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη, το Βερμόντ, τη Φλόριντα, τη Μινεσότα, το Μισιγκαν, το Κολοράντο, το Ιλινόις, το Νέο Μεξικό, την Πενσυλβάνια, τη Βιρτζίνια και την Ουάσινγκτον, καθώς και την Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν στον Καναδά.

 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τα μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Saturn Power, που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μια ισχυρότερη επιχείρηση ΑΠΕ, ικανή να μεταμορφώσει κοινότητες με ταχύτητα και σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GSI κ. Mazen Turk. «Με αυτή την εξαγορά, η ενσωμάτωση των δύο διοικητικών ομάδων θα αυξήσει εντυπωσιακά τις δυνατότητές μας στην ανάπτυξη αποδοτικών, αποτελεσματικών και ουσιαστικών έργων ΑΠΕ σε εθνικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί επίσης το επόμενο βήμα στο στρατηγικό μας στόχο, να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας στα 5 GW καθαρής ενέργειας μέχρι το 2029».

 

Το αποκτηθέν χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 72 έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, 90% κοινοτικά φωτοβολταϊκά έργα και έξι έργα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Η συμφωνία προσθέτει επίσης εξειδικευμένους ενεργειακούς κατασκευαστές, μηχανικούς και ανώτερα στελέχη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων της GSI σε περισσότερους από 50. Η GSI σχεδιάζει να κατευθύνει επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των εξαγορασθέντων έργων τα επόμενα χρόνια.

 

Τα κοινοτικά φωτοβολταϊκά έργα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκδημοκρατίσουν τη διαθεσιμότητα της ικανότητας παραγωγής ηλιακής ενέργειας μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές ηλιακής ενέργειας. Το 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την εισαγωγή της κοινοτικής ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του διμερούς νόμου για τις υποδομές ύψους 1,2 τρισ δολαρίων. Η τεχνογνωσία της GSI στη διαχείριση ποικίλων ηλιακών έργων σε διαφορετικά περιβάλλοντα θα αξιοποιηθεί με το νέο κοινοτικό ηλιακό χαρτοφυλάκιο.

 

 «Όταν ιδρύσαμε την Saturn Power πριν από 16 χρόνια, η αποστολή μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που θα επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές μέσω της προώθησης της καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε ο κ. Doug Wagner, συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saturn Power.  «Είμαι πάρα πολύ περήφανος για όσα έχουμε καταφέρει και με τιμά και είμαι ενθουσιασμένος που η Saturn θα ενταχθεί στην GSI, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία της αφοσιωμένης ομάδας μας, βοηθώντας στην κλιμάκωση της επιχείρησης ώστε να παρέχουμε σε περισσότερες κοινότητες πρόσβαση σε ΑΠΕ. Με τη συγχώνευση των αντίστοιχων ομάδων μας, θα ενισχύσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης, μηχανικής και κατασκευής, παρέχοντας μια πλατφόρμα για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

 

Η GSI είναι μία από τις τέσσερις θυγατρικές εταιρείες ΑΠΕ του Libra Group, οι οποίες έχουν παρουσία στη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Ευρώπη. Με την εξαγορά αυτή, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Libra Group ανέρχεται σε 3 GW έργων ιδιοκτησίας, αναπτυγμένων ή υπό ανάπτυξη σε οκτώ χώρες.

 

Ο κ. Μάνος Κουλιγκάς, διευθύνων σύμβουλος του Libra Group δήλωσε πως «η εξαγορά αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο για την κλίμακά της, αλλά και για το μήνυμα που στέλνει, ότι τα έργα ΑΠΕ εξακολουθούν να αποτελούν υγιείς οικονομικές επενδύσεις με ισχυρές αποδόσεις και πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη». Προσθέτοντας ότι «Οι ευκαιρίες που παρέχουν τα κοινοτικά ηλιακά έργα όχι μόνο θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να επιτύχουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά θα δημιουργήσουν και απαραίτητες νέες θέσεις εργασίας για την εξυπηρέτηση της πράσινης οικονομίας. Με περιουσιακά στοιχεία και μια σειρά έργων, η GSI είναι σε θέση να γίνει μια από τις κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες ΑΠΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες».