Circ X Zara: Λάνσαραν την πρώτη κολεξιόν από ανακυκλωμένο ύφασμα

Είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί μια κολεξιόν που δημιουργήθηκε από lyocell και πολυεστέρα που προέρχονται από υφαντουργικά υπολείμματα με πολλά νήματα.

 

Η Zara, σε συνεργασία με την εταιρεία που ειδικεύεται στην ανακύκλωση υφασμάτων Circ, κάνει ένα νέο βήμα προς την κυκλικότητα της βιομηχανίας της μόδας παρουσιάζοντας την πρώτη κολεξιόν που δημιουργήθηκε από ανακυκλωμένα υφάσματα που προέρχονται από υφαντουργικά υπολείμματα με μείξεις πολυεστέρα και βαμβάκι.

 

Ο διαχωρισμός των νημάτων, μια από τις μεγάλες προκλήσεις της ανακύκλωσης

 

Τα υφάσματα που παράγονται με διαφορετικές πρώτες ύλες είναι μια από τις βασικές προκλήσεις για τα συμβατικά συστήματα ανακύκλωσης λόγω της δυσκολίας διαχωρισμού των νημάτων από τη σύνθεσή τους. Η καινοτόμα τεχνολογία της ανακύκλωσης υφασμάτων της Circ επέτρεψε για πρώτη φορά, το διαχωρισμό των υφαντουργικών υπολειμμάτων που αναμειγνύουν βαμβάκι και πολυεστέρα, και αξιοποιεί τα νήματα που προκύπτουν για τη δημιουργία δύο νέων υφασμάτων: ένα από lyocell, με 50% από ανακυκλωμένο βαμβάκι, και ένα από πολυεστέρα με τουλάχιστον 43% από ανακυκλωμένο υλικό.

 

Η κολεξιόν

 

Οι ομάδες σχεδιασμού της Zara Woman έχουν μετατρέψει αυτά τα δυο ενδύματα σε μια capsule από αέρινα και ελαφριά ενδύματα σε μπορντό αποχρώσεις που μπορούν να ανακυκλωθούν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Η κολεξιόν περιλαμβάνει ένα τοπ, ένα πουκάμισο, ένα παντελόνι και μια βερμούδα.

 

Η συνεργασία

 

«Με αυτήν τη συνεργασία είναι η πρώτη φορά που παράγονται ανακυκλωμένα ρούχα από πολυεστέρα και lyocell από υφαντουργικά υπολείμματα πολλών νημάτων, το οποίο σημαίνει ένα σημαντικό βήμα για να μετατραπεί η κυκλικότητα στο νέο πρότυπο για τη βιομηχανία υφασμάτων. Στις Circ και Zara στοιχηματίζουμε σε ένα νέο μέλλον στο οποίο τα ενδύματα κατασκευάζονται πολλές φορές με ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Circ να χρησιμοποιεί τα ίδια μόρια για πάντα».

Peter Majeranowski, CEO της Circ

 

«Αυτή η κολεξιόν είναι το καλύτερο παράδειγμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην καινοτομία και τη μόδα επιτρέπει την εξέλιξη της κυκλικότητας στη βιομηχανία υφασμάτων. Η τεχνολογία της Circ ανοίγει τις πόρτες για την ανακύκλωση των πιο κοινών μείξεων στον τομέα μας και στη Zara και Inditex, ως φορείς αλλαγής, θέλουμε να ηγηθούμε στην αλλαγή του τομέα μας δημιουργώντας προτάσεις μόδας από την κυκλικότητα».

Javier Losada, Διευθυντής βιωσιμότητας στην Inditex

 

Η πρώτη startup στην οποία επενδύει η Inditex

Η συνεργασία ανάμεσα σε Circ και Zara αποτελεί μέρος της απόφασης της Inditex να εισχωρήσει πέρυσι στο κεφάλαιο της Circ με στόχο να επιταχύνει τη βιομηχανική εξέλιξη για λύσεις που απευθύνονται στην πρόοδο της κυκλικότητας της βιομηχανίας υφασμάτων. Η συμμετοχή αυτή είναι η πρώτη τέτοιου τύπου που πραγματοποιεί η Inditex στο πλαίσιο του Sustainability Innovation Hub (SIH) ως ερέθισμα στην τεχνολογική καινοτομία.

 

Η κολεξιόν capsule θα είναι διαθέσιμη από τις 17 Απριλίου στο Zara.com και σε 11 αγορές.