RIO Mare & MEDASSET: Ανασύρουν «δίχτυα–φαντάσματα» από τον βυθό

    Το RIO mare σε συνεργασία με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών), και μία ομάδα έμπειρων δυτών, σχεδίασε και πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή επιχείρηση καθαρισμού, ανασύροντας από τον βυθό ένα εγκαταλελειμμένο, γιγαντιαίο πλαστικό δίχτυ, βάρους 600 κιλών, ως μέρος του προγράμματος ‘’Θάλασσες Χωρίς Πλαστικό’’, το οποίο έχει ανασύρει, μέχρι σήμερα, πάνω από 2 τόνους πλαστικών απορριμμάτων.

    Το πρόγραμμα ‘’Θάλασσες Χωρίς πλαστικό’’, το οποίο υλοποιεί το RIO mare σε συνεργασία με το MEDASSET, από τον Σεπτέμβριο του 2022, περιλαμβάνει μία σειρά από υποβρύχιους καθαρισμούς για την απομάκρυνση πλαστικών απορριμμάτων και διχτυών. Η δράση με τις υποβρύχιες εικόνες που «κόβουν την ανάσα», κοντά στη Νήσο Πάτροκλο, διήρκησε πάνω από τρεις ώρες.

    «H Bolton Hellas με το RIO mare, ως ηγέτης στην κατηγορία του κονσερβοποιημένου τόνου, οραματίζεται έναν κόσμο, όπου η βιωσιμότητα και οι αρχές της κυκλικής οικονομίας παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία», δήλωσε ο Γιώργος Τσακαλάκης, Country Manager της Bolton Hellas.

    Κάθε χρόνο 9-14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες, με το 80% να προέρχεται από τη στεριά και το υπόλοιπο από ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα», τα δίχτυα που έχουν εγκαταλειφθεί στο βυθό της θάλασσας ή έχουν βρεθεί τυχαία εκεί, εγκλωβίζουν ψάρια και χελώνες και επιβαρύνουν το θαλάσσιο οικοσύστημα με πλαστικό.

    «Οι καθαρισμοί βυθού που πραγματοποιούμε με την υποστήριξη του RIO mare, είναι στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας», ανέφερε ο Γιώργος Σαμψών, Διευθυντής του MEDASSET Hellas.

    Από τα πλαστικά «δίχτυα–φαντάσματα» και τα άλλα πλαστικά που ανασύρονται από τους καθαρισμούς, δημιουργούνται νέα αντικείμενα και προϊόντα, ακολουθώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.