ΥΠΕΝ & ΑΝΙΜΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας για το πρώτο Νοσοκομείο άγριας πανίδας στην Ραπεντώσα

Το πρώτο Νοσοκομείο περίθαλψης Άγριας Πανίδας της χώρας δημιουργείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ραπεντώσα του Πεντελικού Όρους Αττικής. Σε μια έκταση 42 στρεμμάτων με αναβαθμίδες και υποδομές υδροδότησης, βρίσκεται το πέτρινο κτήριο, ιδιοκτησίας Δασαρχείου Πεντέλης, το οποίο ανακαινίζεται για να στεγάσει το κέντρο περίθαλψης.

 

Η χρηματοδότηση για τις απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση των υποδομών περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη δημιουργία Δικτύου περίθαλψης άγριας πανίδας, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, για το Νοσοκομείο στην Ραπεντώσα εκπονείται ήδη η σχετική προμελέτη.

 

Σήμερα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και η Πρόεδρος του Σωματείου «ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής», Μαρία Γανωτή, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο περιγράφει τα βήματα για την ωρίμανση του έργου και τους όρους λειτουργίας του Νοσοκομείου Ραπεντώσας.

 

Στις εγκαταστάσεις θα παρέχονται:

  • Περίθαλψη και επανένταξη άρρωστων και τραυματισμένων άγριων ζώων.
  • Φροντίδα και επανένταξη άγριων ζώων που είναι θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας και έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες αρχές
  • Μόνιμη ή προσωρινή φιλοξενία ζώων που έχουν αποθεραπευθεί αλλά δεν μπορούν να απελευθερωθούν στη φύση είτε επειδή έχουν μια μόνιμη αναπηρία, είτε επειδή είναι υπερβολικά εξοικειωμένα με τον άνθρωπο ως συνέπεια μακροχρόνιας αιχμαλωσίας
  • Περιβαλλοντική ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, τόσο ειδικών ομάδων  όπως μαθητές σχολείου όσο και του γενικού κοινού

 

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, το προσωπικό της «ΑΝΙΜΑ» και ο Υφυπουργός, κ. Αμυράς, απελευθέρωσαν στο φυσικό τους περιβάλλον αρπακτικά πτηνά, και συγκεκριμένα, δύο φιδαετούς και δύο γερακίνες τα οποία είχε περιθάλψει η «ΑΝΙΜΑ».

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναπτύξει άριστη συνεργασία με την «ΑΝΙΜΑ» και όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για να υλοποιήσουμε ένα όνειρο δεκαετιών, διασφαλίζοντας ότι κανένα τραυματισμένο άγριο ζώο που κινδυνεύει δεν θα μείνει αβοήθητο.».

 

Η Πρόεδρος του σωματείου «ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής», Μαρία Γανωτή δήλωσε: «Μεγάλη μέρα σήμερα για όσους έχουμε εμπλακεί, εδώ και πολλά χρόνια  στην περίθαλψη των άγριων ζώων. Για πρώτη φορά η Πολιτεία προχωρά στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, μετά και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει αυτή τη δραστηριότητα. Η υπογραφή δε του Μνημονίου Συνεργασίας ΥΠΕΝ-ΑΝΙΜΑ αποτελεί μια αναγνώριση του έργου που έχουν προσφέρει  οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, έργο που με τη συμπαράσταση της Πολιτείας μπορεί να απογειωθεί κυριολεκτικά. Οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ, με την εμπειρία και το πάθος μας, θα υποστηρίξουμε το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του, και κατόπιν όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία».