Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Ενημερωτική Ημερίδα Παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, η ενημερωτική Ημερίδα παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας (ERSC) από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,  τον Οργανισμό – Εθνικό Συντονιστή της Χάρτας στην Ελλάδα. Η εκδήλωση διεξήχθη στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και συγκέντρωσε μέλη του δικτύου της Χάρτας στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων Δήμοι, Αυτοκινητόδρομοι, εταιρείες και σύλλογοι. Η Ημερίδα αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη Χάρτα και να παρουσιάσουν τις δράσεις και τις βέλτιστες πρακτικές Oδικής Aσφάλειας που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους.

 

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, τονίζοντας το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας στην επίτευξη του στόχου των μηδενικών απωλειών (Vision Zero) σε τροχαίες συγκρούσεις. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, αναφέρθηκε, κατά τον χαιρετισμό του, στη μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία με το Ινστιτούτο:

 

«…δίνουμε ένα καθημερινό αγώνα για την υιοθέτηση ορθής οδηγικής κουλτούρας, για τη βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος και για την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών για τους κινδύνους της μη υπεύθυνης οδήγησης αλλά και για καλές πρακτικές, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, κυκλοφορώ με ασφάλεια σημαίνει ζω!»

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, κυρία Αδαμοπούλου Γεωργία, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής, κύριο Γιώργο Πατούλη,  δήλωσε πως η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην Οδική Ασφάλεια τόσο με πράξεις που στοχεύουν στο να βελτιώσουν την καθημερινότητα του Πολίτη, όσο και με δράσεις που υλοποιούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας, κάποιες από τις οποίες σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

 

«Δηλώνουμε Αρωγοί στο να ενισχύσουμε το έργο σας είτε μέσω εκτεταμένων δράσεων που υλοποιούμε σε σχολεία της Περιφέρειας Αττικής όσο και άλλων φορέων,  έχοντας ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφοριακής Παιδείας και της γενικότερης νοοτροπίας στη χώρα μας»

 

Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κυρία Νιόβη Ρίγκου, αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ε.Ε. για την Οδική Ασφάλεια καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη βελτίωση συγκεκριμένων ζητημάτων στα Κράτη-Μέλη. Η κυρία Ρίγκου τόνισε τη σημασία της Χάρτας στην προώθηση καλών πρακτικών ενώ στάθηκε στο θεσμό των Βραβείων Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια, καλώντας τα Μέλη να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ώστε να γίνει ακόμα πιο γνωστή η σημαντική δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα.

 

Στη συνέχεια, η Ευρωβουλευτής και Συντονίστρια της πολιτικής της Ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), κυρία Έλενα Κουντουρά, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός της από το Στρασβούργο, συνεχάρη την Πρόεδρο του Ινστιτούτου και τα παρευρισκόμενα Μέλη για την αφοσίωσή τους στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα. Η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στην έκθεση-ψήφισμα που κατήρτισε για το πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οδική Ασφάλεια έως το 2030 και η οποία υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και αποτελεί τον οδικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πώς θα πετύχουμε τον τολμηρό αλλά απόλυτα ρεαλιστικό στόχο να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις στους δρόμους της Ευρώπης.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε την αυτονόητη σύνδεση των Δήμων με την Οδική Ασφάλεια και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των τροχαίων συμβαίνει στο αστικό οδικό δίκτυο. Ο Κύριος Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της ΚΕΔΕ καθώς και του δήμου Τρικκαίων με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» μέσω κοινών εκστρατειών όπως η πρόσφατη για την προώθηση των 30 χλμ/ώρα στις κατοικημένες περιοχές αλλά κυρίως μέσα από τη συνεργασία για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μελλοντικούς και νέους οδηγούς στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

 

Τέλος, εκπροσωπώντας το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας,  ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αφού τόνισε τον καταλυτικό ρόλο της τροχαίας αστυνόμευσης στην Οδική Ασφάλεια, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων που έχει υπογραφεί από το Σεπτέμβριο του 2018 για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και τη διαμόρφωση ορθής οδηγικής συμπεριφοράς και κουλτούρας για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

 

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από ειδικούς στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες προτάσεις και καλές πρακτικές από τα Μέλη της ΕΧΟΑ. Μια από αυτές ήταν και το έργο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας του οδικού δικτύου της Κεντρικής προς Βόρεια Εύβοια, όπου, σε τμήμα μόλις 4 χιλιομέτρων, είχαν σημειωθεί δεκάδες θανατηφόρα τροχαία.  Με την εγκατάσταση πινακίδων σήμανσης ορίων ταχύτητας και Ραντάρ (VMS) ενεργού μέτρησης ταχύτητας των οχημάτων, και μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των δεδομένων ταχύτητας με σκοπό τη διεξαγωγή στοχευμένων τροχονομικών ελέγχων, επιτεύχθηκε ο μηδενισμός των τροχαίων συμβάντων στο συγκεκριμένο τμήμα.

 

Στη συνέχεια, η Οργάνωση ZAVOD VOZIM, Εθνικός Συντονιστής για τη Σλοβενία, παρουσίασε την καμπάνια «Οι Ήρωες Οδηγούν με τις Πυτζάμες», μια πρωτοβουλία για τη μείωση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ στην ίδια θεματική κινήθηκε και η παρουσίαση του Μέλους της Χάρτας από την Ελλάδα Draeger Hellas με τον κύριο Γεώργιο Κοντοστόλη να παρουσιάζει την πιλοτική εφαρμογή της συσκευής Alcohol Ignition Interlock για την αποτροπή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

Ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Ρεθύμνης, κύριος Άγγελος Μαλάς, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τις επιτυχημένες δράσεις και παρεμβάσεις για την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας και της Οδικής Ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, οι οποίες χάρισαν στο δήμο την πρώτη θέση. Σημειώνεται πως από τη φετινή χρονιά το Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας (EU Urban Road Safety Award) που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας τίθεται υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας. Η Ελλάδα είχε ξεχωρίσει το 2021 με την πόλη του Ρεθύμνου η οποία απέσπασε το συγκεκριμένο Βραβείο.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Μέλη της Χάρτας Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι διάφορων Οργανισμών και Αρχών, όπως η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η Νέα Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο Δήμος Αλίμου, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ο Βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 και Μέλος της Μόνιμης Ειδικής  Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, κύριος Γιώργος Λογιάδης.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Αττικής και τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών για την ευγενική παραχώρηση του αμφιθεάτρου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, καθώς και όλα τα Μέλη της Χάρτας και τους φίλους του Ινστιτούτου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.