AWomanCanBe.org: Ελληνική αποστολή ευαισθητοποίησης για το κλίμα στην Ανατολική Αφρική

Ελληνική αποστολή στην Ανταρκτική με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή οργάνωσε το AWomanCanBe.org με την αιγίδα του EUClimatePact. Η αποστολή, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2022 και ένα χρόνο μετά, το mini ντοκιμαντέρ με εικόνες και μαρτυρίες από την παγωμένη ήπειρο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό, στην ΑΤΡΑΚΤΟ. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία της Ελληνίδας αλπινίστριας Βανέσας Αρχοντίδου και της ομάδας της, από την Ελλάδα μέχρι τον Νότιο Πόλο. Παράλληλα, επιστήμονες και ειδικοί που φιλοξενήθηκαν στο ντοκιμαντέρ αναφέρθηκαν στους κινδύνους, που περικλείει το λιώσιμο των πάγων.

 

Η Βανέσα Αρχοντίδου, έχει ανέβει στις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου. Ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (#EUClimatePact), έχει διαπιστώσει από κοντά τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, επισημαίνοντας  την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση. Η ίδια στο πλαίσιο της εκδήλωσης επανέλαβε τη δέσμευσή της να μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη άμεσης λήψης δράσεων για την προστασία του κλίματος σε όλες τις γωνιές του κόσμου, σε απόλυτη αρμονία με το πνεύμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού AWomanCanBe.org.

 

H νέα πρωτοβουλία Women For Nature, Women For Climate και η αποστολή στην Ανατολική Αφρική

 

H πρωτοβουλία Women For Climate είναι μια «γυναικεία υπόθεση»… και περιλαμβάνει την έρευνα του οργανισμού AWomanCanBe.org, με αντικείμενο την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες του κόσμου. Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφουν τις αποστολές ευαισθητοποίησης και μεταφέρουν τις δυναμικές εικόνες της κάθε περιοχής, με στόχο την κινητοποίηση του ευρέως κοινού για την ανάληψη δράσεων.

Η νέα αποστολή στην Ανατολική Αφρική αποτελεί μέρος αυτής της έρευνας και είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα τον ερχόμενο Ιούλιο. Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Λέτα Γκαρέτσου είναι οι δύο Ελληνίδες που καλούνται να αφηγηθούν την ιστορία της κλιματικής κρίσης σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη. Η Λέτα είναι δημοσιογράφος και μέσα από το Podcast της “Πέρα από τα όρια” φέρνει στην δημοσιότητα ιστορίες ανθρώπων, που αξίζει να ακουστούν. Η συγκεκριμένη αποστολή έχει για εκείνη και προσωπικό ενδιαφέρον, αφού η μητέρα της γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα και όπως δήλωσε, στο συγκεκριμένο ταξίδι θα κληθεί να ξεπεράσει και τα δικά της «ορειβατικά» όρια.  Οι δύο γυναίκες, θα ταξιδέψουν κουβαλώντας τη «σημαία» της δράσης για την κλιματική αλλαγή και θα επιχειρήσουν να ανέβουν στο όρος Κένυα (5.199 μέτρα), το 2ο υψηλότερο βουνό της Αφρικής. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν γυναίκες της περιοχής, ακτιβίστριες και τοπικούς οργανισμούς που συμβάλλουν στη γυναικεία ενδυνάμωση και τις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη.

Τις πρωτοβουλίες του AWomancanbe.org για τη γυναικεία ενδυνάμωση, την κλιματική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση υποστηρίζουν εταιρείες, όπως nrg, Cardlink, TheNorthFace, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Η κα Θεοδώρα Κονταξή υπεύθυνη sustainability της εταιρείας nrg δήλωσε: «Ως εκπρόσωπος της ομάδας της nrg, μιας εταιρείας αφοσιωμένης στην δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω καινοτόμων υπηρεσιών, είμαι ενθουσιασμένη που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υποστηρίξουμε τον οργανισμό AWomanCanBe και την πρωτοβουλία Women For Climate. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτή την απίστευτη αποστολή ανάβασης στο όρος Κένυα από τη Βανέσα Αρχοντίδου και τη Λέτα Γκαρέτσου. Αυτό το ταξίδι θα αποτελέσει μια ισχυρή απόδειξη της δύναμης και της ανθεκτικότητας των γυναικών και είναι τιμή μας που συμμετέχουμε ως υποστηρικτές».

Η κα Βιβή Χωριανοπούλου, Product and Marketing Director της Cardlink ανέφερε: «Στην Cardlink, μέλος της Worldline, η προστασία του περιβάλλοντος είναι μέρος της κοινωνικής μας υπευθυνότητας, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Μάλιστα η Worldline πρωτοπορεί με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας TRUST 2025 που περιλαμβάνει δεσμεύσεις σε όλες τις περιοχές της δραστηριότητάς μας όπως είναι οι άνθρωποι, η υιοθέτηση ηθικών πρακτικών και η αλυσίδα αξίας σε ότι αφορά στο περιβάλλον, καθώς και η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Με τη νέα δράση, «Women for Nature, Women for Climate», η πρωτοβουλία AWomanCanBe ξεπερνά για ακόμα μία φορά τα όρια και μας καλεί όλους να συμβάλλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Και αυτό θα κάνουμε, στεκόμενοι σταθερά στο πλευρό της Βανέσας και του οργανισμού για να γίνει πράξη το όραμα τους για ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο αύριο.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κος Ηλίας Κανάκης, Brand Manager της TheNorthFace υπογράμμισε: «Διαχρονικά το περιβάλλον ήταν και είναι το επίκεντρο δραστηριοποίησης της The North Face. Κύρια αποστολή μας είναι να αφήσουμε θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και να ενεργοποιήσουμε, μέσα από τις δράσεις μας, την ευαισθητοποίηση όλων προς την διάσωση και προστασία του».

Την ταξιδιωτική κάλυψη των αποστολών έχει αναλάβει η Kyvernitis Travel Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1974 και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παρόχους ολοκληρωμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Με παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ομάδα της αποτελείται από περισσότερους από 120+ παθιασμένους επαγγελματίες που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υψηλών ποιοτικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών, όπως Crew Travel, Business Travel, Meetings & Incentives, VIP Travel και Inbound & Outbound Luxury Leisure travel services. Η εταιρία KYVERNITIS έχει θέσει ως βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της για ένα καλύτερο μέλλον το τρίπτυχο ταξίδια εμπειρίας – αειφόρος ανάπτυξη – γυναικεία ενδυνάμωση, ενώ διατηρεί τη δέσμευσή της να προωθεί βιώσιμα ταξίδια προς τους πελάτες της.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μη Κερδοσκοπικής Πρωτοβουλίας ΑΤΡΑΚΤΟΣ που έχει σκοπό να προωθήσει θετικά πρότυπα και να συμβάλλει μέσω διαφόρων δράσεων στην εξέλιξη του καθενός μας.