ΕΕ: 17η Μάϊου – Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει σήμερα τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερφοβίας (IDAHOT), η οποία έχει θεσπιστεί για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις διακρίσεις και τη βία που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι τρανς, τα μη δυαδικά, τα ίντερσεξ και τα κουίρ άτομα (ΛΟΑΤΚΙ). Αναρτούμε σήμερα τη σημαία του ουράνιου τόξου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στα γραφεία  μας σε ολόκληρη την Ευρώπη ως σύμβολο του αγώνα μας κατά του μίσους και των διακρίσεων.

 

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, δήλωσε σχετικά: «Οι πάντες στην Ένωσή μας θα πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν με ασφάλεια να δείξουν δημοσίως οικειότητα με τον ή την σύντροφό τους, χωρίς να αισθάνονται ότι απειλούνται. Ωστόσο, αυτό ακόμα δεν είναι δεδομένο για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τα μέλη της οποίας συνεχίζουν να βιώνουν σωματική και λεκτική βία, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στο διαδίκτυο. Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε αυτή τη βία και υπερασπιζόμαστε την ισότητα και την ασφάλεια όλων, χωρίς προκαταλήψεις ή περιορισμούς, διότι όλοι και όλες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς για να εξελιχθούμε και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.»

 

Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι προσέθεσε τα εξής: «Κάθε χρόνο, στις 17 Μαΐου, επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και τη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων, μίσους και βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ένωση ισότητας, στην οποία ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι ο εαυτός του και να αγαπά το άτομο που επιλέγει.»

 

Τον Απρίλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής της για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025, στην οποία αξιολογείται η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατηγική έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος των κρατών μελών της ΕΕ για τις πολιτικές ισότητας των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ με τη δημιουργία νέων φόρουμ διαλόγου, ενώ έχει συμβάλει και στην ενσωμάτωση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ στις πολιτικές, τη νομοθεσία και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Περισσότερα από 100 έργα για την προώθηση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο του Erasmus+, του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και του προγράμματος «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες».