Blue Generation: Ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους στη γαλάζια οικονομία

500+ νέοι και νέες συμμετείχαν ενεργά στο ανοιχτό διαδραστικό εργαστήριο του Blue Generation, διερευνώντας την προοπτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας στα επαγγέλματα της θάλασσας και ήρθαν σε άμεση επαφή με επαγγελματίες της γαλάζιας οικονομίας, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Εντυπωσιακή ήταν η διάθεση των φοιτητών για άμεση αλληλεπίδραση με τους εκπροσώπους από τους κλάδους του Παράκτιου Τουρισμού, της Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας, της Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας, της Ωκεάνιας Ενέργειας, των Θαλάσσιων Μεταφορών και της Ναυπήγησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα «ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ στη ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας (11 Μαΐου 2023).

Χαιρετισμούς απηύθυναν o κ. Γιώργος Καλλιάνης (Ειδικός Γραμματέας ΔΣ HELMEPA), ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης (Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας), η κα Αλεξάνδρα Καρανταλή (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ), ο κ. Ευάγγελος Λίγγος (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Δυτικής Αττικής/ΕΚΕΔΑ) και η κα Nora Mehsen (Sector Officer & Programme Manager, EEA & Norway Grants FMO).

Θέματα που αναδείχθηκαν είναι τα επαγγέλματα που έχουν μεγάλη ζήτηση σε όλους τους κλάδους, που απαιτούν διαφορετικού βαθμού εξειδίκευση, όπως: Μηχανικός λογισμικού στην δημιουργία εφαρμογών για τη Ναυτιλία και το Yachting, Ναύτης στη διαχείριση μαρινών, Δύτης ή Στέλεχος Marketing και Πωλήσεων στην Ιχθυοκαλλιέργεια, Τεχνίτης σωληνουργός ή ηλεκτροσυγκολλητής στη Ναυπήγηση και συντήρηση πλοίων, Νομικός για το κανονιστικό πλαίσιο στην επιθεώρηση πλοίων και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, Υπεύθυνος αποθήκης και φόρτωσης στη διαχείριση λιμένων, Περιβαλλοντολόγος στο σχεδιασμό θαλάσσιων αιολικών πάρκων, Βιολόγος στην ανάπτυξη καλλυντικών από θαλάσσιους οργανισμούς. Τονίστηκε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα της γαλάζιας οικονομίας και οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να γνωρίζουν και να ενσωματώνουν τους στόχους της στις δραστηριότητες τους. Τέλος, μεγάλη σημασία από όλους τους ομιλητές δόθηκε στις ήπιες δεξιότητες (soft skills), όπως η ανθεκτικότητα, η ομαδικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η επιθυμία για διαρκή μάθηση, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που καλλιεργούνται μέσα από τον εθελοντισμό, την πρακτική εξάσκηση  και τον πειραματισμό.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του BlueGeneration σε συνεργασία με τη HELMEPA έχουν προσεγγίσει 10.000+ νέους και νέες, 15-29 ετών, σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντάς τους τις ευκαιρίες που προσφέρει η γαλάζια οικονομία, δωρεάν ψηφιακά εργαλεία, όπως η BlueCareer Job platform & ο Οδηγός Καριέρας BlueCareer Guide, και παρέχοντας εξατομικευμένο mentoring επαγγελματικού προσανατολισμού.

Διακεκριμένοι εκπρόσωποι της γαλάζιας οικονομίας, συμμετείχαν στο συνέδριο και μοιράστηκαν τη γνώση και τις εμπειρίες τους με το ένθερμο νεανικό κοινό (παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά):

Δρ. Βάλια Αυγουστίδη (Επικεφαλής Επιστήμης & Περιβάλλοντος, HELMEPA), Ειρήνη Βενιάμη (Director Golden Union Shipping), Σπύρος Ζολώτας (Marine Senior Director για τη Νότια Ευρώπη & Αφρική, RINA), Γιώργος Καλλιάνης (Ειδικός Γραμματέας ΔΣ HELMEPA), Απόστολος Καμαρινάκης (Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας), Γεώργιος Κοντούλης (Διεύθυνση Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Ασφάλεια Πληροφοριών Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας), Δρ. Μάνος Κουτράκης (Βιολόγος – Ιχθυολόγos, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας), Ιάσονας Λαΐνος (Maritime Manager, HELMEPA), Ευάγγελος Λίγγος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Δυτικής Αττικής/ΕΚΕΔΑ), Ιωάννα-Αλεξία Μπέτση (Chief People Officer, Filosofish, Μέλος Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας/ ΕΛΟΠΥ), Κώστας Πανάγος (Co-Founder SEIL Science Ethics Intelligence Logic), Παυλίνα Πρωταίου (Founder / CEO, beyondCSR), Χριστίνα Σαμουλαδά (HR Director, D-Marin Global Services), Δρ. Στέλλα Τσάνη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ), Μαριάννα Τερζιδάκη (BlueGeneration Project Coordinator, Militos Συμβουλευτική), Καπετάνιος Μιχαήλ Φραγκιάς (Επίτιμο Μέλος Επιμορφωτικής Επιτροπής HELMEPA).

Το εργαστήριο υλοποίησαν η Militos Consulting S.A., Leader της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας BlueGeneration σε συνεργασία με την HELMEPA, εταίρο στην κοινοπραξία. Θερμές ευχαριστίες στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ για την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών του, με πάνω από 300 συμμετέχοντες, και στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, υπό την αιγίδα του οποίου υλοποιήθηκε το συνέδριο.