«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB»: Ομιλία με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;»

Η παραγωγή ενέργειας είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και βασικός παράγοντας της κλιματικής αλλαγής. Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σχεδόν μονόδρομος, όμως συχνά επιχειρείται χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα ή σε άλλες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός. Η τέταρτη ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύση με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, με ομιλητή τον Κωστή Γριμάνη, υπεύθυνο για θέματα κλίματος και ενέργειας της Greenpeace Greece. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από την Διευθύντρια της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, Κωνσταντίνα Ντεμίρη.

Ο Κωστής Γριμάνης (Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace), θα μιλήσει για το ρόλο της ενεργειακής μετάβασης στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και για ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με αυτές, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους για τον μετριασμό των ρύπων. Όπως επισημαίνει: «H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και  απώλειας της βιοποικιλότητας δεν ειναι μαραθώνιος αλλα πολλαπλά sprints τα οποία πρέπει να κάνουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο χρόνο και λιγότερους τραυματισμούς για εμάς το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον. Η απανθρακοποίηση της ενέργειας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε και οι ΑΠΕ αποτελούν σίγουρα κομμάτι της λύσης αλλά όχι το μόνο».

Και η Κωνσταντίνα Ντεμίρη (Περιβαλλοντολόγος με εξειδίκευση στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Το Δεκέμβριο του 2022 ανέλαβε ως διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ενώ είχε διατελέσει υπεύθυνη πολιτικής της οργάνωσης από το 2014 έως το 2022) συμπληρώνει: «Χρειαζόμαστε υγιή και ανθεκτικά φυσικά οικοσυστήματα πλούσια σε βιοποικιλότητα για να αντιμετωπίσουμε τις σαρωτικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης. Στη χώρα μας ωστόσο προωθείται η ανάπτυξη ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας σε προστατευόμενες περιοχές εις βάρος της ελληνικής φύσης. Πρέπει άμεσα ν’ αλλάξουμε ρότα. Υιοθέτηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέου ορθού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ με σεβασμό και προτεραιότητα στη βιοποικιλότητα.»

Στην τρίτη ομιλία με θέμα «Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς» που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ο Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, ανέλυσε την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 200 χρόνια και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο και τον πλανήτη και απάντησε σε καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν, εστιάζοντας στο ρόλο της επιστήμης και της πολιτικής. Ο Γενικός Διευθυντής της WWF Greece, Δημήτρης Καραβέλλας, τόνισε την ανάγκη διαφάνειας και σαφήνειας από τους επιστήμονες, λήψης ρηξικέλευθων αποφάσεων από τους πολιτικούς και συμμετοχής της κοινωνίας την εύρεση και υλοποίηση λύσεων.

Το «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education – FEE, με στόχο να αναδείξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. O κύκλος δράσεων θα ολοκληρωθεί με Ημερίδα, με διακεκριμένους στο χώρο τους προσκεκλημένους.