Elafonisos Eco Week 2023: Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα

Η 6η εκδήλωση του Elafonisos Eco Week, που διοργανώνεται από τον Οικολογικό Σύλλογο Ελαφονήσου και στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2023.

 

Τη φετινή εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο οποίος θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης. Η γνωστή και θερμή περιβαλλοντική δράση του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη φετινή Elafonisos Eco Week.

 

Η επίσκεψη του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προξενείου του Μονακό στην Ελλάδα.

 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, όπως το Συμπόσιο για την Οικολογική Βιωσιμότητα, τη Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Έκθεση Οικολογικής Τέχνης. Στο Συμπόσιο για την Οικολογική Βιωσιμότητα θα συμμετέχουν τοπικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, επίσημες αρχές και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανεύρεση λύσεων, που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και οικοσυστήματα που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως είναι αυτά των νησιών. Η Σύνοδος Κορυφής για την Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί συνάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων αρχών, συλλόγων και άλλων ενδιαφερόμενων, οι οποίοι θα δεσμευτούν για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος σε μια δημόσια τελετή.

 

Η Eco Week θα περιλαμβάνει επίσης μια εκδήλωση Οικολογικής Γαστρονομίας, όπου επιχειρηματίες της εστίασης θα παρουσιάσουν επιλογές που βασίζονται στη βιωσιμότητα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η 2η Οικολογική Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων, όπου δήμαρχοι διαφόρων περιοχών της Ελλάδας θα μοιραστούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων δράσεών τους στον τομέα της βιωσιμότητας, ενώ θα παρουσιάσουν και τα μελλοντικά τους σχέδια. Η Έκθεση Οικολογικής Τέχνης αποτελεί έναν πειραματικό χώρο, όπου οι οικολογικές ανησυχίες εκφράζονται μέσω της τέχνης.

 

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ελαφόνησο σε ένα οικολογικό νησί με βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και των μελλοντικών γενεών», δήλωσε ο Enrico Toja, Πρόεδρος του Οικολογικού Συλλόγου Ελαφονήσου. «Μέσω αυτής της εκδήλωσης, ελπίζουμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, να συνάψουμε διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας, να συνδημιουργήσουμε έργα με άλλους φορείς και να ενισχύσουμε τη δικτύωση με όλους τους ενδιαφερόμενους».

 

Το κοινό της εκδήλωσης που φέτος έχει ως σλόγκαν το «Πράσινη Πρόκληση 2023» περιλαμβάνει κατοίκους της περιοχής, Ελαφονησιώτες που δεν ζουν στο νησί, ξένους που κατοικούν στην Ελαφόνησο, ακαδημαϊκούς, περιβαλλοντολόγους, ΜΚΟ, κοινωνικούς συλλόγους, περιφερειακές αρχές, δημοσιογράφους και περιβαλλοντικές ομάδες των δήμων.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Elafonisos Resort, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του νησιού. Η εκδήλωση διέπεται από τη δέσμευση για μείωση της χρήσης πλαστικού, με τους διοργανωτές να ελαχιστοποιούν τη χρήση του σε όλο το νησί.