Lavazza: Παρουσιάζει τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης στο Roland Garros

Ο Όμιλος Lavazza, ένας από τους κορυφαίους coffee roasters στον κόσμο και επίσημος καφές του Roland Garros, επέλεξε το διάσημο γαλλικό τουρνουά για να παρουσιάσει το όραμά του για ανάπτυξη και τα τελευταία του αποτελέσματα βιωσιμότητας.

Το εμπνευσμένο σκηνικό που παρέχεται από το Γαλλικό Grand Slam, με το οποίο η Lavazza μοιράζεται αξίες όπως η επιδίωξη της αριστείας, η καινοτομία και η δέσμευση για βιωσιμότητα από το 2015, είναι για άλλη μια φορά μια στρατηγική πλατφόρμα για να μοιραστεί την εμπειρία του καφέ και για να αναδείξει τις πιο νέες σημαντικές αλλά και μελλοντικές εξελίξεις του Ομίλου.

«Σήμερα, για ένατη χρονιά, επιστρέφουμε σε αυτό το διάσημο τουρνουά στη Γαλλία, το οποίο συνεχίζει να είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές του Ομίλου», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Ομίλου Giuseppe Lavazza. «Συνεχίζουμε τη διαδικασία διεθνοποίησής μας, η οποία σε λίγο παραπάνω από μια δεκαετία έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις της εταιρείας, με το 70% των εσόδων να προέρχεται πλέον από το εξωτερικό ενώ ταυτόχρονος έχει προβάλει μια ολοένα και πιο έντονη εστίαση στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Ο Όμιλος κατέγραψε εξαιρετικά αποτελέσματα το 2022, με αύξηση εσόδων 17,6% σε σύγκριση με το 2021, χάρη σε μια αποτελεσματική στρατηγική διεθνοποίησης, στην οποία η Γαλλία πρωτοστάτησε με νέες εξαγορές και μια συνεχή ροή καινοτομιών που αντικατοπτρίζουν την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στο επιχειρηματικό μοντέλο.

LAVAZZA ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ROLAND GARROS: ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ 2022

  • Το 98% του καφέ που παράγεται από τον Όμιλο παρασκευάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Επένδυση 25 εκατ. ευρώ έως το 2022, ο οδικός χάρτης βιώσιμων συσκευασιών.
  • Το 66% των συσκευασιών που χρησιμοποιούνται από ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του Ομίλου είναι ήδη ανακυκλώσιμες, με στόχο το 100% έως το 2025 σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη μας για τη Βιώσιμη Συσκευασία.
  • Πάνω από το 89% των αποβλήτων που παράγονται από τις μονάδες παραγωγής ανακτώνται και ανακυκλώνονται.
  • Το 97% των φυτικών απορριμμάτων από την επεξεργασία του καφέ στις ιταλικές εγκαταστάσεις μετατρέπεται σε λιπάσματα.

Με τη σύσταση του Ιδρύματος Lavazza το 2004, ο Όμιλος άρχισε να δημιουργεί μια δομή για την δέσμευσή του προς την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, η οποία ξεκίνησε με την υποστήριξη των κοινοτήτων παραγωγής καφέ μέσω μετρήσιμων έργων, 33 σήμερα, που ωφελούν περισσότερους από 180.000 καλλιεργητές καφέ σε 21 χώρες σε τρεις ηπείρους. Μέσω της συνεργασίας με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, το Ίδρυμα στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής καφέ, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των παραγωγών και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, ταυτόχρονα με την εκτίμηση της γυναικείας εργασίας και τη συμμετοχή των νέων γενεών.

 

LA RESERVA DE ¡TIERRA! CUBA: ΣΤΟ ROLAND GARROS, H LAVAZZA ΑΦΗΓΕΙΤΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το La Reserva De ¡Tierra! Cuba, είναι μια σύγχρονη βιώσιμη εμπειρία καφέ, είναι ένα από τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δέσμευσης της Lavazza.

Στην Κούβα, το 2018, ο Όμιλος Lavazza ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του Ιδρύματος Lavazza σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Κούβας, GAF (Grupo Empresarial Agroforestal) και το AICEC Torino (Agenzia di Interscambio Culturale ed Economico con Cuba) με δύο στόχους. Πρώτον, να ξαναζωντανέψει η καλλιέργεια του καφέ στη χώρα, η οποία περιορίστηκε δραστικά από την εκμετάλλευση και την αποψίλωση των δασών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, συμβάλλοντας έτσι στο πρόγραμμα αναδάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το δεύτερο είναι να αποκατασταθεί η ποιότητα του κουβανικού πράσινου καφέ στα επίπεδα αριστείας που τον είχαν κάνει διάσημο παγκοσμίως, δημιουργώντας έτσι κοινή αξία στην αλυσίδα, ξεκινώντας με βελτιώσεις στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των τοπικών κοινοτήτων παραγωγής καφέ και με ιδιαίτερη εστίαση σε γυναίκες και νέους.

 

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχει αναλάβει το Ίδρυμα Lavazza από τότε που ξεκίνησε τη ζωή του το 2004. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες και τη συλλογική δέσμευση πολλών, το πρόγραμμα κατάφερε να φτάσει στην επανεκκίνηση, ξεκινώντας από το μηδέν, ενός από τα παλαιότερα κέντρα ποιοτικής παραγωγής καφέ. Αυτή η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να επαναδραστηριοποιήσει την κουβανική παραγωγή που είχε εξαφανιστεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά παρέμεινε μια θρυλική ουτοπία στο μυαλό όσων την γνώριζαν, όπως εμείς, μια εταιρεία στον κλάδο του καφέ για περισσότερα από 125 χρόνια», ανέφερε ο Giuseppe Lavazza.

Αυτό το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης οδήγησε στη σύσταση μιας κουβανικής οικονομικής ένωσης για τη στήριξη της διαρθρωτικής ανάπτυξης στην αλυσίδα παραγωγής καφέ, έτσι ώστε μια βιομηχανία που παρέμεινε αδρανής τα τελευταία χρόνια να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Και αυτή είναι επίσης η προέλευση του νέου La Reserva De ¡Tierra! Cuba blend, το οποίο περιέχει κόκκους που καλλιεργούνται από 170 αγρότες στις επαρχίες του Σαντιάγο και της Γκράνμα που το Ίδρυμα έχει συμπεριλάβει σε αυτό το έργο. Και η ιστορία αυτού του καφέ είναι απολύτως ανιχνεύσιμη για λόγους διαφάνειας, καθώς και για την εγγύηση της ενσωματωμένης τεχνολογίας blockchain που παρέχει επίσης στους καταναλωτές πρόσβαση σε περιεκτικές πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού και το προϊόν, από τη φυτεία μέχρι το φλιτζάνι.

Η συνεργική δράση του Ομίλου Lavazza με τις τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ιδρύματος οδήγησε σε ένα μείγμα που φροντίζει τους αγρότες, προωθεί το ρόλο των γυναικών και των νέων και βοηθά το περιβάλλον όσον αφορά τη διατήρηση των δασών και την διάδοση καλών γεωργικών πρακτικών. Όλα αυτά βελτιώνουν την ποιότητα του καφέ και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των κοινοτήτων παραγωγής καφέ.

Τέλος, σε ένα περίπλοκο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πλαίσιο όπως αυτό της Κούβας, η τεχνολογική καινοτομία παίζει επίσης κομβικό ρόλο βοηθώντας τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη καλλιέργεια όπως ο καφές. Χάρη στα τεχνολογικά συστήματα που εισήχθησαν ως μέρος του έργου του Ιδρύματος, υπάρχει τώρα συνεχής παρακολούθηση των συνθηκών στις φυτείες, από τις θερμοκρασίες του αέρα έως τις συσσωρεύσεις όμβριων υδάτων και από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου έως την υγρασία του εδάφους, βοηθώντας έτσι τους αγρότες να χρησιμοποιούν άμεσα τις καταλληλότερες τεχνικές για να διασφαλίσουν την παραγωγή του καφέ τους.