AVIN: Συμβάλλει στον καθαρισμό της παραλίας του Σχοινιά για 3η συνεχόμενη χρονιά

Η AVIN, συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα PARALIES, υιοθετεί ξανά ένα τμήμα της παραλίας Σχοινιά και δεσμεύεται για τον τακτικό καθαρισμό του, προάγοντας ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό και ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Το Project PARALIES είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων της ανθρώπινης παρουσίας στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα των παραλιών και στην αύξηση του βαθμού απόδοσης της ανακύκλωσης. Από το 2021 που ξεκίνησε, συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και επιθυμούν ενεργή κοινωνική συνεισφορά. Η AVIN συμμετέχει ενεργά στο Project PARALIES από το 2021 υιοθετώντας τμήμα της παραλίας του Σχοινιά.

Η φετινή δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου, όπου εργαζόμενοι της AVIN και του Ομίλου Motor Oil, μαζί με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο, συμμετέχουν στον καθαρισμό της παραλίας με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού από το πρόγραμμα PARALIES.

Επίσης, η Έκθεση Απολογισμού 2022 του Project PARALIES, στο οποίο συμμετείχε τη δεύτερη χρονιά η AVIN δημοσιεύθηκε και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το 2022, περισσότεροι από 3,8 τόνοι απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας μέσω των κάδων που τοποθετήθηκαν στην αρχή της δράσης ενώ περισσότερα από 7.000 τεμάχια συλλέχθηκαν μέσω καθημερινών χειρωνακτικών καθαρισμών. Το πιο σύνηθες απόρριμμα που συλλέχθηκε ήταν τα αποτσίγαρα.

Η περσινή σεζόν διήρκησε από τις 5 Ιουνίου που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έως τις 18 Σεπτεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Καθαρισμού Ακτών. Η δεύτερη χρονιά ενεργοποίησης της δράσης παρουσίασε σημαντική αύξηση στην αποδοτικότητα της συλλογής των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στην παραλία του Σχοινιά, τμήμα της οποίας υιοθέτησε η AVIN από την αρχή έως την ολοκλήρωση της δράσης ήταν της τάξεως του 62,3% σε σύγκριση με το 50,3% του 2021.

Στους κάδους χωριστής συλλογής απορριμμάτων που τοποθετήθηκαν στο τμήμα της παραλίας του Σχοινιά που υιοθέτησε η AVIN, συλλέχθηκαν 851,6 κιλά πλαστικού, 372,66 κιλά χαρτιού, 292,01 κιλά αλουμινίου και 581,93 κιλά γυαλιού που οδηγήθηκαν στο ΚΔΑΥ Κορωπίου προς ανακύκλωση. Επιπλέον, 1.764,55 κιλά μικτών απορριμμάτων συλλέχθηκαν στους κάδους και οδηγήθηκαν στο δίκτυο αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Μαραθώνα.

Το top 3 των πιο συνηθισμένων απορριμμάτων που συλλέχτηκαν στο τμήμα της παραλίας του Σχοινιά που υιοθέτησε η AVIN είχε στην πρώτη θέση τα αποτσίγαρα-γόπες με 3.623 τεμάχια, στη δεύτερη θέση τα μικρά πλαστικά κομμάτια με 2.070 τεμάχια και στην τρίτη θέση τα καλαμάκια-αναδευτήρες ποτών με 1.449 τεμάχια.

Ο κ. Γιάννης Ραπτάκης, Γενικός Διευθυντής της AVIN, δήλωσε σχετικά: «Με βάση τον απολογισμό των προηγούμενων δράσεων, είναι εμφανές πως η πρωτοβουλία του Project PARALIES συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσύστηματος της Αττικής. Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε συντελεστές ενός τόσο σημαντικού έργου και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πρωτοβουλία και για την σεζόν 2023».

Οι στόχοι του project PARALIES ταυτίζονται με τις αξίες και το όραμα της AVIN για ένα περισσότερο πράσινο μέλλον και ένα plastic-free περιβάλλον.