Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά έλαβαν voucher

Την ένταξη επιπλέον 44.660 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 9/6 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με τη σημερινή ένταξη των νέων νοικοκυριών, δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, όπως κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Οι νέοι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την ένταξη τους με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Οι νέοι δικαιούχοι – όπως και οι πρώτοι – θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
    • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
    • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

    Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

    Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.