Mε 4ο και τελευταίο σταθμό τις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα), η ομάδα του Ιδρύματος, μέλη του Δ.Σ. και εθελοντές ταξίδεψαν στα 3 νησιά, όπου διενεργήθηκαν δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες – συνολικά 39 – των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων και τους γονείς. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν αντηχούν τρεις θεματικές:
Διαβάζω | Κύκλος Ανάγνωσης
Η σχολική́ κοινότητα κάθε νησιού έλαβε δωρεές σε σημαντικό αριθμό βιβλίων με θεματικές σχετικές με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα, τα οικοσυστήματα, τον πλανήτη κ.α. Διοργανώθηκαν στοχευμένες δραστηριότητες γύρω από́ το βιβλίο, όπως ο «Κύκλος Ανάγνωσης» με έμφαση στην ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά μίας χρήσης.
Μαθαίνω | Βιωματικές Δραστηριότητες για το Περιβάλλον
Σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου κλήθηκαν να συγκεντρώσουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα από την καθημερινότητα, κυρίως πλαστικά μίας χρήσης, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους σε δημιουργικές κατασκευές στο πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης για τις έννοιες της «επαναχρησιμοποίησης» και της «κυκλικότητας των υλικών».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (08/06), σε όλα τα νησιά, δημιουργήθηκαν κατασκευές, δύο ωκεανοί, «ο καθαρός» κα «ο μολυσμένος» επαναχρησιμοποιώντας χαρτόνι από τις κούτες μεταφοράς και τα απορρίμματα που συγκέντρωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Στο πλαίσιο των δράσεων, υλοποιήθηκε διαγωνισμός μέσα από το βιβλίο «Μια Θάλασσα Πλαστικά» της Κατρίνας Τσαντάλη (εκδόσεις Διόπτρα), όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν κάθε είδους πλαστικό (λ.χ. καπάκια, ποτήρια, σακούλες, μπουκάλια) και να «σώσουν» τα παγιδευμένα ψάρια από αυτά μέσα από μία δράση Καθαρισμού Ακτής. Συμπληρωματικά, προβλήθηκαν ταινίες animation, της Save your Planet, βραβευμένες 18 φορές από εθνικά και παγκόσμια φεστιβάλ, με απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα μικρο-πλαστικά, η μόλυνση των υδάτων, η προστασία των θαλάσσιων ειδών.
Δρω | Δράσεις Φύτευσης
Σε κάθε σταθμό του προγράμματος η τελευταία ημέρα δράσεων είναι πάντα αφιερωμένη στην επαφή́ με τη φύση. Στις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα) σε συνεργασία με τις κοινότητες, δημιουργήθηκαν σχολικοί κήποι αρωματικών φυτών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες «υιοθέτησαν» από ένα φυτό σε κάθε νησί με την δέσμευση να το φροντίζουν και να το προσέχουν. Ακολούθησε εκπαιδευτική δράση στο πεδίο «Αναγνωρίζω, Μαθαίνω, Ζωγραφίζω» με εκπαιδευτικό υλικό που παραδόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες, ειδικά σχεδιασμένο από την ομάδα του Ιδρύματος με τη συμβολή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ).
Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος, η κάθε σχολική κοινότητα έλαβε δωρεές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αθλητικό εξπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, υλικά, λεύκωμα αρωματικών παζλ, εκπαιδευτικές ταινίες, φυτικό κεφάλαιο).
Η στήριξη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του Δημάρχου κ. Δημήτρη Λιανού, των Προέδρων των κοινοτήτων των νησιών αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε σχολική κοινότητα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη για την άρτια υλοποίηση των δράσεων.
Το Πρόγραμμα «Παιδεία & Περιβάλλον» τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με μεγάλους υποστηρικτές το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), τη FARAN SA, τη τεχνο-εκδοτική T-Press, τις εκδόσεις Διόπτρα, την Πλαίσιο Computers και την Save Your Planet. Ο 1ος Κύκλος περιλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δωρεές σε 6 ακριτικά νησιά για το 2022-2023 (Καστελόριζο, Λειψοί, Αγαθονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Δονούσα). Χορηγός Επικοινωνίας του Προγράμματος η ΕΡΤ Ν. Αιγαίου και η ΕΡΤ3.